Alíz és Bob

Alice is sending her message to Bob
Protecting that transmission is Crypto’s job
Without the help of our good friend Trent,
It’s hard to get that secret message sent
Work tries to deposit the check of your salary
But with no crypto, it’ll be changed by Mallory
You think no one will see what it is, you believe?
But you should never forget, there’s always an Eve…

(Mc Plus+: Alice and Bob)

Bár a fenti versszakban igazából mindent elmond, amit Alízékról tudni érdemes - ráadásul meg lehet hallgatni ingyen letölthető mp3-ról is - menjünk bele kicsit részletesebben. A remek Wikipédia szerint először Ron Rivest az RSA algoritmus apukája használta 1978-ban ezt a két nevet a publikus kulcsú titkosítást ismertető cikkében. Alapesetben Alíz és Bob leveleznének, nem szeretnék azonban, hogy Éva (eavesdropper) lehallgassa őket vagy Mallory (a malicsusz attacker) megváltoztassa az üzeneteket. Ilyenkor kell kemény kriptó, aminek a leírására további neveket lehet behozni, kezdve Izsákkal, a netszolgáltatóval és folytatva Ploddal, a rendőrrel.

Az ACM közlönyében megjelentetett cikkben használt nevek megragadtak, bár egy egész ábécényi nem gyűlt még össze, ráadásul vannak duplikázumok. Bezzeg ugye a halott kisgyerekek… Alízról és Bobról pontos profilunk is van: tudjuk melyikük bróker, melyikük spekuláns, ki csal adót… és közben még a kriptográfia elméletéről is szó esik.

Eredetileg azt akartam elmondani, hogy a Schenier tények szerint Bruce ismeri Alíz és Bob közös titkát, illetve képes fehérzajt fütyülni, ami ugye minden háztartásban kell hogy legyen egy kevés titkosításhoz, de Alízék érdekesebbnek bizonyultak.