A Skype az új Ekiga

Ubuntu Eee is not only Ubuntu optimized for the Asus Eee PC. It’s an operating system, using the Netbook Remix interface, which favors the best software available instead of open source alternatives (ie. Skype instead of Ekiga).

(Ubuntu Eee oldal)

Ha lenne itthon tűzijátékom, esküszöm fellőném. Igaz, hogy ettől még az Ubuntu Eee használatáról mindenkit lebeszélnék, aki a gépével netezni, csetelni vagy szöveget szerkeszteni akar, nem pedig a Linux és a Gnome lelkét masszírozni hosszasan. Az irány legalább jó.

17 Replies to “A Skype az új Ekiga”

 1. Mondjuk VoIP-re ertem hogy Skype, de aze’ az Ekiga masra meg talan jobb… a Skype kevesbe kompatibilis mas halozatokkal azert… Inkabb beside kene mint instead.

 2. Otthoni, asztali és azon belül is netbook felhasználókról beszélünk. Ha a fenti felsorolásból kilövöd a netbookot, még akkor is indokolatlan az Ekiga erőltetése.

 3. Hát az ilyen EEE vackok közül tényleg talán az Ubuntu EEE (végül is Debian) a legjobb élménypark. Ugye rajta van gyárilag a Xandros, amely elvileg hülyebiztos, gyakorlatilag igénytelen és idegesítő elosztású. Persze a játékos kedvűek rakhatnak rá mást is, például az EEEdorát (fedora, minimalist biza), EEEOs-t (Debian), az EEE Debiant vagy akár a teljes értékű minimalist Arch-ot is. Ezzel is majd az lesz, mint a linux disztribekkel. Mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Nekem ezeken mind sikerült végigmennem, és az Ubuntu mellett döntöttem (Hardy). Nomrál disztribet is fel lehet rá eröltetni, de kényelmetlen lesz és hát ugye legyünk türelmesek, mert az 1024x600 netbookok most kezdenek igazán beindulni.

  Aadaam: persze igazad van, de ha már ennyire vágod a témát, akkor azt is mond el, hogy a full vizualos csomagokban (pl nem kopasz gentoo) miért pont a fostarisznya Totem lejtszója kerül bele, ami mindenre adományokat gyűjt? Miért nem mindjárt alapból a VLC vagy Mplayer? Tök fölösleges ezen vitát nyitni. Erre van valamilyen nyomás vagy igény és kész. Ha egy csomag nem tetszik, akkor két klikk, aztán máris lesz helyette vagy “beside” másik.

  Amúgy gondolj bele, hogy miként lehet eltalálni az átlagizlést ekkora fogyasztói tábornál, amikor havonta, hetente és naponta változnak az igények.

  Amúgy meg nem csak EEE, hanem netbook edition is az alapja. A magyar ubuntu oldal kicsit kacskaringós, de hely.

  http://ubuntu.hu/press/netbook/screenshots

  Amúgy nem rossz használni tényleges utazógépnek. Hátizsákba belefér, linux békésen elketyeg rajta, minden tuti, bicajosok tekernek a keyringen. Ja, és a gép oprendszerrel (az ingyenessel) együtt 270 euró, ami kb egy GPS, vagy egy közepes karóra ára.

  Azt hiszem ennyi jutott eszembe, bár nem vagyok linux guru.

 4. Közben kiment a teszt az origóra: http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20081001-ubuntu-eee-kiprobaltuk-a-netbookokra-tervezett-linuxot.html

  Átlagjúzernek az ott listázott hülyeségek - maximus vagy meg vagy nem, barátságos telepítőfelület alapból csak parancssorból elérhető - miatt még nem ajánlanám. Maradjon csak a fapados, de legalább alapvető hülyeségektől mentes megoldás.

  (Teljesen mellékszál, a hozzám hasonlóan virsliujjakkal megáldott arcok Winden aluk ne vegyenek netbookot, mert csak fogaknak csikorgatását okozza a gép.)

 5. Olvastam a cikket, jó lett. Örülök, hogy írtál egy ilyet.

  Volt egy olyan kérdésed, hogy leokézás hogyan. Én azt figyeltem meg, hogy sok esetben nem fér bele a panel a képbe és nem látod az alsó felét, mivel a topbar nem engedi magára az ablakokat. Szerencsére az X = Close funkció és jóváhagyás. Tehát az ablak bezárásával elmentődnek a beállítások.

  Abban teljesen igazad van, hogy egy átlagjuzernek tökéletes a xandros, mivel egy kész rendszert kap, amiben minden benne van, bár én kimondottan borzongok ettől a csupasz változattól.

  A kis billentyűk megszokásához kell 3-4 nap vagy több. Én a konferi előtti napon leptem meg magam egy ilyennel, mert ugye a magyar billentyűnek csodájára járnak és amúgy is kényelmesebb azon gépelni magyarul.

  Az EEE nem alkalmas arra, hogy az ember dolgozzon rajta huzamosabb ideig vagy azon élje az életét (bár kamaszoknál profi), de arra jó, hogy menetközben is netre lépj vagy egy kávézóban megírj egy cikket és megkukkold a leveleidet, a menetrendet, skypeolj (vagy ekigáz, bár szerintem egyre kevésbé van létjogosultsága). Amúgy sem egy brutális erőforrásokkal megáldott gép. Viszont teljesen jó arra, hogy amíg az egyik gépen prütykölöm a tennivalót itthon, addig az EEE, mint net TV funkcionál, meg pörög rajta a skype.

 6. Valószínűleg engem is halálra idegesítene a Xandros, úgy általában nem szeretem azokat a rendszereket, ahol kitalálták az egy igaz felhasználási módot és annyi van.

  Te egyébként melyik szériára ruháztál be? 701/901/1000 mittudoménmi? (Mellékszál: világ vicce, hogy egy ilyen egyszerű termék verziószámozását hogy el lehet bonyolítani.)

  A netbook kérdés ott kezd igazán érdekes lenni, hogy ezzel a gyártók visszalökik az ingát az erős desktop-gyenge laptop irányába. Vagy legalábbis erősen így tűnik. Kíváncsi vagyok a következő pár évre, illetve arra, hogy a szabvány Atom proci - 2 giga ram - kis ssd konfigok kapnak-e valami jelleget idővel.

 7. Nekem egy 900-as jutott. Igazából azért kellett, mert nincs benne vinyó, hanem ssd karival nyomja. Ráadásul filléres vacak, van wifi, meg minden tosz rajta, a célszoftok javarésze meg eldöcög SD kariról vagy USBről is. Gondolkoztam, hogy az Atomosat vegyem-e, de arra gondoltam, hogy felesleges 30K pluszt nem éri meg. Elég a 900-as procko. Nekem a lassú gép áldást jelent. Preciziós munkához tökéletes. Nem minden szakma siet úgy mint pl a hackereké.

  Ja, amúgy ma szétberheltem egy kicsit. Belekerült egy kamera+mikrofon (beépítettek) kioltó gombocska, meg a wifihez is egy on-off. Nem szeretem a váratlan meglepetéseket és nem akarom mindig biosbol levezényelni a ki-be kapcsolást (hw megoldás mindig tutibb). Még az SSD környékén találtam ki egy kis mókát, aztán azt hiszem, hogy készen vagyok :D Már nem garis, pedig pár hetes :DDD Már csak a házat kell megpiszkálnom, fúrnom és illesztenem.

 8. A harmadik bekezdésedre válaszolva szerintem ezzel a gyártók csak színesítik a palettájukat és egy új lehetőséget ragadnak meg. Az egész a 100 dolláros laptopok idején kezdte érdekelni az embereket és a gyártók - kicsit ugyan drágábban, de - szállitották a igénynek megfelelő terméket. A mobil kategória közepén foglalnak helyet, vagyis a kategória felső házában valahol.

  Mobiltelefon - PDA - Okostelefon Mobil terminal - Tablet PC - NETBOOK - Notebook és Laptop

  Szerintem az emberek nem fogják ezt egy gyenge laptopnak gondolni, ha a sajtó nem ezt a véleményt erősíti. Csakhát a sok elnevezés már “ki tudja mit takar?”.

  A kicsi konfigok egyre inkább előtérbe fognak szerintem kerülni (hw+sw egyaránt), mert az emberek kis helyen akarnak nagy tudást (nem feltétlenül hipererőt) magukkal vinni és csak kevesen akarnak egy erőgéppel otthon ülni, míg a többiek egy sörözőben közösen nyomulnak a neten. Valami ilyesmit képzelek.

  Nézz csak el Tokióba és meglátod miről beszélek. Délben nézz ki egy parkba :) Mindenki telefonnal, PDA-val, de leginkább net- vagy notebookkal nyomul a netre. Öröm nézni.

  Boccs, hogy szétoffoltam az Ekiga témát.

 9. Egyetértés van, a fizikai kikapcsológombok mindig hasznosak. Szétkapni mondjuk nem fogom a thinkpadem, hogy a mikrofont is teljesen kikapcsolhatóvá tegyem - szétkapni… szóval négy csavar :) - de a rádiókat kapcsoló gomb nagy barátom.

  A termékpaletta nem rossz, de ha kiszedjük a haldokló/csak célfeladatokra használt vasakat, akkor már csak valami olyasmi marad:

  Mobiltelefon - Okostelefon - (PNA) - (Internet tablet) - Netbook - Laptop

  A gyenge laptopot úgy értettem, hogy mobil munkagépnek nem feltétlenül alkalmasak ezek a vasak. Ha dolgozni akarsz - néztem amikor az egyik fotósunk megkérdezte, hogy a frissen beruházott Eee-jére hogy rak Photoshopot - és rohanósabb szakmában dolgozol akkor vagy egy teljes méretű laptop vagy egy aszali gép kell mellé.

  Arra viszont tényleg alkalmas, hogy bárhol ránézz a netre, és persze hogy ráébresszen a net mindenütt jelenvalóságára. Ha mást nem, segít majd a telkóknak eladni a 3G-t. :)

  Szoknom kell a tervezetten “második számítógép” gondolatát, az hiszem.

  Az offolásban pedig nem hiszek. Nem volt még annyira fontos mondanivalóm, ami ne bírta volna el, hogy ne térjünk el beszélgetés közben tőle. Az Ekiga sem ilyen.

 10. Ezt valahol már én is írtam, hogy dolgozni nem nagyon jó. Tegnap este viszont egy parti közben kipróbáltam az EEE-n a back|track-et sd-ről és, ha nem brutális erőforrásigényünk van, akkor szépen elfut a parti hátterében egy fotelben ülve.

  Ebben a célhardveres dologban igazad van. Viszont boldogítson a tudat, hogy 260-270 euro körül már lehet kapni egy 900-ast. Nekem sem kellett sokad gép, de lett, mert célszerű. Valószínüleg nem lesz rajta semmi, csak netgép lesz, egy további gépem pedig lekerül a netről.

  A berhelés nem egy ördöngösség, ha géz van, akkor még mindig viheted smd-szervízeshez, aki cseréli az elsütött alkatrészeket és átkábelozza az elégetett átvezetéseket a panelszintek között. Nekem az az előnyöm, hogy van hozzá szervizpadom, tehát nyugodt szívvel belevágok. Ha minden kötél szakad, akkor pont most keres valaki SSD memcsit, meg 8.9-es kijelzőt, töltőt és tokot. Tehát max 100 erot bukok rajta, hogy beletoltam hőlégfúvóval meg a csipeszemmel. Ez meg nulla rizikó. Max gari vesztés.

 11. @Andrei

  Backtrackben szétnéztem már egyszer. VMware-ben nem volt az igazi, de live cd-vel teljesen barátságosan ment.

  Az Eee itt még előnyben is van a netbookokkal szemben, úgy rémlik a Wind alapból nem linuxbarát wifi kártyával érkezik.

  @Komaváry

  Ki kéne ezt próbáltatni a fotósainkkal… :)

 12. Hát az atheros sem túl linuxbarát, de pl az ubuntu-eee és xandros jól kezeli. A desktop ubuntuval kell egy kicsit kavarni, és a back|tracken sem simán indul rá a témára. Azért nem panaszkodom. Szeretem és különben is lehet wifi usb kulaccsal is menni (pl van itt kapásból az asztalon két d-link meg egy netgear, amit élből lekezel az ubuntu 8, fedora 9, stb. Nem szabad megijedni. Tegnap kiróbáltam rajta az ubuntu normál változatát, de azon felül, hogy látványos és a betűk nagyok, az ablakok nem férnek bele a képbe,valamint az atheros kernelbe forgatásánál már kezdett köhögi,majdaz alsa mixer újrafordításánál megadta magát (tudod,az alsa újrahúzásával javul(na) a beépített microfon probléma). Még egy tapasztalat.Feltoltam rá az XP-t :) Persze, hogynem akarja máshova, mint a 4GB SSD-re :) Amúgy meg vicces, úgyhogy leszedtem. Errenem szabad MS cuccot rakni. Majd megnézem,hogy ugat-e SSE2, SSE3 jelkészletet és a MacOS-t még bepróbálom rajta talán.

  Nézegettem az Ekigát.Jó-jó, de szerintem erre már nem nagyon van igény. Mindenki Skype-ol, Mesenel, stb.De szegmentáltan. Szóval nem tudom. Ha nekem szavazni kell, akkor skype, bár én nem használok ilyen klienseket túlzottan gyakran.

Comments are closed.