Játszós kriptográfia

A Kutatók éjszakáján mutattak egy érdekes titkosítási módszert, a vizuális kriptográfiát. Az ötletet az RSA-ból ismerős Shamir és Moni Naor mutatta be 1994-ben, és ha minden igaz, azóta sem használták fel semmi komolyra. Játszani, illetve képbe rejtett, megfejthetetlen üzeneteket küldeni viszont kitűnően alkalmas. Magyarázatt helyett álljon itt egy wikipédiáról vett mozgó ábra, hogy ne kelljen saját videót csinálni.

forrás: wikipédia

Az elv röviden annyi, hogy az üzenetet szétkapjuk két képre és feldúsítjuk őket zajjal. Ha a képeket egymásra helyezzük, akkor ami mindkét képen fekete az fekete lesz, minden más meg fehér/szürke. (Részletes ábra és leírás erre.) Az emberbe pedig építettek annyira jó képfelismerést, hogy a szürke és fehér zajt figyelmen kívül hagyva értelmezni tudja a feketével írt rejtett üzenetet.

Elvben van színes képekre is működő eljárás is, játszani privin/wiwen/facebookon adatot elrejteni viszont elég a fekete-fehér verzió is.

4 Replies to “Játszós kriptográfia”

  1. pár éve, úgy 2000 környékén már a magyar rádió is ezzel virított, hogy az arab terroristáknak elég csak pár kamu pornószájtot üzemeltetniük, ahol a szexképek letöltésével komplett üzenetcsomagokhoz juthat hozzá a terrorista sejt és így aztán senki nem gondolhatná, hogy megy a konspiráció.

    azóta sem értem, hogy jön össze az igaz hitű muszlim és pr0n.

Comments are closed.