Kutatók Éjszakája: A hacker mint showelem

Mi van akkor, ha tinédzserek kényük-kedvük szerint tudják átszabni egy vállalat honlapját? Vagy ha a konkurencia akkor sétál be a cég adatbázisaiba, amikor csak akar? Vagy a bizalmas belső információk rendszeresen feltűnnek a folyosói pletykákban? Esetleg, ha a milliós értékeket előállító gyártósor vezérlő számítógépét a parkolóból egy egyszerű wifi kapcsolattal át lehet programozni? Mi van akkor, ha a cégvezetés mindezekről ráadásul mit sem sejt?
Az informatikai rendszereket sokféle veszedelem fenyegeti. Hogy egy adott cég esetében ezek közül melyik milyen mértékű kockázatot jelent, az nagyban függ az informatikai rendszer biztonsági állapotától, sérülékenységétől. Ennek kiderítése, folyamatos figyelése minden vállalat, intézmény számára létfontosságú.
A sérülékenység vizsgálat során a KÜRT szakemberei ugyanazokkal az eszközökkel, módszerekkel kísérlik meg az informatikai rendszerek feltörését, mint a rosszindulatú hackerek. A nagy különbség az, hogy mindezt szerződéses alapon, szigorúan szabályozott körülmények között teszik. A vizsgálatok eredményéről jelentést készítenek, illetve javaslatot tesznek arra, hogy a feltárt hibák és biztonsági rések felszámolása érdekében milyen teendőket, milyen sorrendben szükséges elvégezni.

Az idézet a Kutatók Éjszakájának millernárisi programjából való - Piros-Fekete Galéria este hét és nyolc között -, és nem is tudom, hogy mit gondoljak róla. Egyrészt nagy és dicső dolog IT biztonságról beszélni a népeknek, másrészt nem tudom mennyire lesz cirkuszi attrakció a dologból. Úgyhogy elmegyek megnézni.

Lesz továbbá kriptó előadás a BME-n, illetve előtte káoszos és fraktálos téma, továbbá meg lehet nézni a szélcsatornát is, ott kerül a tartóshullám az ember hajába.

Nagy hirtelen ennyi, ha találtok még valami jót, amit feltétlenül meg kéne nézni, várom kommentben.

4 Replies to “Kutatók Éjszakája: A hacker mint showelem”

  1. @zs.gothpunk

    Az magyarul a Sneakers, ugye? :) Egyszer végignéztem ezeket a klasszikus hackerfilmeket kampányszerűen, aztán rájöttem, hogy némelyiknek van szinkronja. Kábé azóta vagyok összekeveredve.

    @_akos

    Ez volt a terv, még előtte fellázítom a miafene krút is. :)

Comments are closed.