Titkosíts!

A napi Schneier tipp annyira logikus, mint amennyire képtelen leszek betartani. (Eleve csak hobbiból vagyok paranoiás, pedig ez ideális eseten életet kitöltő tevékenység.) Azt írja a mester, hogy egyre kisebb dolgokon tudunk egyre több adatot egyszerre elhagyni. Egy nyolc-tíz-tizenhat gigás pendrájvval már egy egész élet összes fontos dokumentumát egyszerre lehet elveszíteni. És mivel ez ellen igazából védekezni nem lehet, egy módszer marad: titkosítsunk mindent, ami egy kicsit is fontos.

Schneier linkeli is a Wiredben 2007-ben megjelent cikkét arról, hogy ő, aki ugye 2600 hertzen sírt fel továbbá akiben kölcsönösen megbízik Alice és Bob, mert nincs más választása, hogyan védi az adatait. Kapaszkodjunk: teljes lemeztitkosítás, a ritkábban használt anyagok jelszóval védett zipekben való tárolása, és végül a laptopon tárolt információ minimalizálása. Már csak ott a gond, hogy ez elég durván ütközik a laptopomon élek nomád életformával. Válasz nincs, csak kérdések.

Nem tudom kihagyni a Jesus Saves and Has a Comprehensive Backup Routine poént, gyenge vagyok.

7 Replies to “Titkosíts!”

  1. tárolj a felhőben, szupertitkosítva mindent, tarts backupot saját szerveren is otthon.

    én nem tartok egyelőre úgyhogy két kézzel kapaszkodok a laptopomba holnapig amikor is mindent lementek.

  2. Volt/szokott lenni a felhőben backupom. JungleDiskkel S3-ra mennek fel adatok. Megvan az a hátránya, hogy az első backup iszonyú lassú, visszaállni róla viszont nem gyors.

  3. A töredékekre redukálásukkal pedig azt éred el, hogy ezer helyen lesz egy-egy darab fontos infó. Egy kis Firefox tárolt jelszavak, Totálkommandós ini fájlok ftp adatokkal és a többi.

Comments are closed.