Hogyan ne játsszunk win 3.1-es játékokkal

November közepén előadok a hackerjátékokról az SF Portál Találkozón, jó ötletnek tűnt elkezdeni a készülődést, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen képfájlokkal és emulátorokkal zsonglőrködni. Ahogy állunk, a következő pár hétben folyamatosan azt fogom mantrázni, hogy a digitális múltunk iszonyatos veszélyben van.

A Microsoft Virtual PC 2007-nek két gyönyörű tulajdonsága van. Egyrészt ingyen letölthető és használható, nem kell a száz dollár körüli VMWare-be beruházni. (A VMWare playert most hagyjuk talán.) Másrészt pedig egy szimpatikus őrült vezet róla egy egészen jó blogot az MSDN-en, amit tudok, onnan tudom.

A jogszerűség itt egyébként véget is ér, se legális DOS 6.22 és igazi Win 3.1 telepítőm nincsen, a kipróbálandó játékok pedig a jogilag ingoványos abandonware kategóriába tartoznak. Azaz a rajongók szerint a cserélgetésük bocsánatos bűn, ha bűn egyáltalán, a játékipar nagykutyái szerint viszont a szoftverek piacról való eltűnése, a fejlesző cégek megszűnte és a többi még nem teszi megbocsáthatóvá az ilyen állagmegóvó kalózkodást.

A DOS és a Win 3.1 telepítése nem nehéz, a VPC követelőzik az újabb és újabb lemezképekért, a bitkolbász meg kúszik elképzelhetetlen sebességgel. A végén ott áll a két operációs rendszer, mindösszesen a CD és az egér támogatás hiányzik belőlük, ami elvben a VPC alkalmazások között ott van. És itt jön az első koppanás: a DOS-os Virtual Machine Additions lemezkép nem jár a 2007-es VPC-hez, mert az már nem támogatja a DOS-t. Pánikba esni azért nem kell, a Virtual PC Guy szállítja a megoldást, a 2004-es szoftver első szervízcsomagjából ki lehet bányászni a nekünk kellő képet. Ha már ott vagyunk, érdemes begyűjteni az NT 4.0-s lemezt is, ki tudja mikor jön még jól.

Elvben most már futtathatnánk is mondjuk a Burn:Cycle-t - forrásul a Demonoid szolgálhat - ha nem kezdene el az első pillanatban sírni a hangkártya után. A következő feladat tehát a VPC által adott Sound Blaster megszólaltatása. DOS alatt nem lenne kaland igazából, a Creative ritka jófej módon ezer évre visszamenőleg letölthetővé teszi a meghajtóprogamokat. Van Sb16, SB Pro, Pro II, az embernek könnyet lenne kedve elmorzsolni a régi szép időkre gondolva. A szoftverünknek ettől még hangja nincsen Windows alatt, de valami elkezdődik.

Egyelőre itt állok. Az első szembejövő Windows-os driver mindenáron nullával akar osztani. A másik Winesnek hazudott meghajtó valójában DOS-os és arra panaszkodik, hogy nem kap elég conventional memóriát, leszekszíves.

Apropó, mondtam már, hogy alig tíz-tizenöt éves játékokat, ami a kultúra felől nézve egy hosszabb szempillantásnyi idő csak, csak iszonyat nehézségek árán lehet elindítani?

9 Replies to “Hogyan ne játsszunk win 3.1-es játékokkal”

 1. Sorolom. A Virtualboxszal volt a múltkor egy ronda kalandom, egy frissítés után generált 14 giga logot, majd összeszakadt a rendszer. Barátok maradtunk, de lakáskulcsa már nincs.

  A DOSBox tényleg remek - a D-Fendért meg külön köszönet, simán parancssorban használtam - viszont erre a feladatra alkalmatlan. Egy 16 bites Windowsos programot kéne megszólaltatni.

  A VmWare-s linkedet megnéztem cache-ből, egyelőre le van pusztulva az oldal. Vissza-visszanézek. Azért lett amúgy VPC a vége, mert ott hackelés nélkül kapok teljes funkcionalitást. Csak ilyen szórakozós projektekhez van szükségem virtuális gépre.

 2. Ma én is átültem egy remek pentium 3-mas elé. A délután nagyrészt a belerakott SB Live beüzemelésére ment el. Még nem szól. Könnyen lehet, hogy előkerestetem veled azt a laptopot. :)

 3. OK. nem SB van benne, valami más, de ezt most meg nem mondom. Meg talán S3 compatibül videokártya.

 4. Tiszta időutazás volt végigolvasni ezt a postot. Esetleg, ha mégjobbn visszalépnél az időben, akkor van valahol Pest környékén egy 286-os laptopom monokrom (sárgásas) kijelzővel. Sőt a minap találtam rá egy windows 1-es csomagra :)))

 5. Ó, az időutazás csak ezután jön. Ez már az újabb játékok közül való, csak az átirat hiszis. Kiskorában CD-i volt, nem is szeretnék többet mondani róla.

 6. Hali!

  A vmxBuilder-es site vegre magahoztert, amugy meg azt akartam irni, hogy a VmWare Server (szinten ingyenes) verizoval is lehet virtualis gepet letrehozni. Nem is igazan ertem az VmWare uzletpolitikajat/uzleti tervet….

Comments are closed.