Segítség, kannibálok!

Láttam ma Koronix megosztásaiban egy teljes hozzászólást. Válaszolt a blogger kérdésére, elmondta a személyes tapasztalatait, olyan komment volt, amit az ember örömmel olvas. Egy gond volt vele, Google Reader megjegyzésként tette.

A fenti kapcsán az jutott eszembe, hogy elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy mennyire kannibalizálták a megosztó oldalak a kommentelési és a blogírási szokásainkat. Mennyivel egyszerűbb egy-két mondattal megosztani valami igazán jópofát, mint megírni öt-hat mondatban bejegyzésnek, képet vágni hozzá, utánaolvasni. A miafenénél ennek a hatását érzem is. Bekattintom nyugodtan a share-t, írás viszont nem születik. Lustaság, na.

Hatványozottan odatesz a trend a kommentelésnek, ami azért gáz, mert nagyjából ez az egyetlen jutalma a blogírásnak. Illetve a szerencséseknek a konferenciapogácsa, meg a jóleső érzés, hogy a saját területét ismét szebb és naprakészebb szemétdombbá tette. (Vagy ez már így képzavar?)

Ha kőszívűek vagyunk és nem akarjuk a bloggert sajnálni, akkor viszont azon még mindig elkeseredhetünk, hogy a “dzsojnolni vágyott konverzésün” ezzel a jelenséggel bizony darabokra törik. Én megírom, te megosztod, a rád feliratkozottak látják, ő megosztja, az rá feliratkozottak látják, mindenki beszél a maga is megszokott csoportjához.

Nincs tippem, hogyan lehet begyűjteni a megszökő kommenteket, azt se tudom kell-e. Shareljétek, majd nézem a megjegyzéseket.

12 Replies to “Segítség, kannibálok!”

 1. Velem ez a probléma a Friendfeed-nél jött elő. Ha szöveggel osztok meg valalmit gReader-ben akkor az ott is megjelenik kommentként, és valaki ott reagál rá. Tehát az eredeti tartalomtól teljesen függetlenül fejtjük ki a véleményünket. És ez lehet, hogy tényleg nem jó…

 2. nem hiszem, h ez “gond” lenne és nem is gondolom úgy, hogy ez bmilyen hibázás volna. végképp’ nem értek egyet abban, h a netes tartalom fogyasztásának és a rá való reagálásnak egyetlen helyes pontja a helyben lévő reakció lenne. és abban sem, h minden mást lustaságnak, kannibalizálásnak stb lehetne nevezni.

  sőt, úgy gondolom, h ahogy a mikrobloggolás is egy külön “műfaj”, a sharewithnote-nak is megvan a maga kerete és lehetősége - nem “öt-hat” odavetett mondat a lényeg, hanem szubjektív szelekció és véleményezés/mások figyelmébe ajánlása.

  shéreltem és kommentelem is neked, h meglegyen a jutalom. :)

 3. Ideális esetben a hozzászólások hozzá is adnak valamit az eredeti hozzászóláshoz, fogyasztásuk együtt az igazi. (Előfordulhat persze olyan eset, amikor arra vagyok kíváncsi, mit szól Koronix, vagy más az Élet Nagy Kérdéseihez, vagyis mikor Koronix Összes Hozzászólásait akarom olvasni, de azt hiszem, ez lényegesen ritkábban használt nézőpont, mint a normális “post+comment” olvasás. Szerencsére néhány elvetemültön (u.n. geek) kívül senki sem foglalkozik ezzel a fajta kifacsart hozzászólással.

 4. Pingback: Kispad
 5. elírtam a Readerben egy Note-ban a worldshots-ot Wordsotsznak, de csak utólag vettem észre, sorry. feketepont tudom :)

  De csak hogy ide is jöjjek kommentelni, mert annak a blogger örül ugye :D

  ;)

 6. @_original @koronix

  Noproblem, az öt mássalhangzó így utólag tényleg túlzás.

  Az kicsit sajnálom, hogy a beszélgetés helyett többnyire az egyes kommentekről beszéltünk tegnap, de valahogy együtt tudok élni a gondolattal. Külön vicces volt nézni a négy-öt blogon folyó többnyire követhető csevegést, meg a megosztások megjegyzéseinek atomizált beszélgetését. :)

 7. ami igazán hiányzik, az egy technorati jellegű dolog, ami a readeres megosztásokat/kommenteket láthatóvá tenné és ezt a megosztott blog meg is tudná jeleníteni

Comments are closed.