Az utópiák problémája

Gilbert K. Chesterton meglehetősen ironikusan jegyzi meg, hogy „[m]inden utópia legnagyobb gyengesége abban áll, hogy az ember legnagyobb problémájáról feltételezi, hogy már megoldódott, aztán részletes beszámolót ad a kisebb problémák megoldásáról. Először feltételezik, hogy senki sem akar majd többet, mint amennyi megilleti, aztán nagyon leleményesen elmagyarázzák, hogy az őt megillető részt majd gépkocsin vagy léghajón szállítják oda” [Lundwall]

A Galántai Zoltán által idézett Chesterton szöveg volt az, amit a hét első felében képtelen voltam megtalálni. Végül a Google Books segített kideríteni, hogy ki a szerző, onnan pedig centiméterekre volt a magyar verzió.

A helyzet iróniája, hogy a forrásként említett Lundwall írás, a Holnap történt, lánykori neve Metagalaktika 7 és természetesen ott a polcomon.

5 Replies to “Az utópiák problémája”

 1. Pingback: #2156 - Worldshots
 2. elnezest, lenne egy kisse offtopic kerdesem. Nagyon regen ifju koroban olvastam 2 utopia novellat valoszinu a galaktikaban, szeretnem ujraolvasni, de nem tudom a cimet, szerzot. Tudna valaki segiteni?

  Az elso tortenet olyan jovoben jatszodik ahol az also retegnek kotelezo fogyasztani, luxusban elni, hogy elfoggyjanak a megtermelt javak, ahogy fejlebb kerul az ember egyre tobbet dolgozhat, es kevesebb fogyasztas van szamara eloirva.

  A masodik kb arrol szol, hogy felelesztenek egy hibernalt embert a multbol akinek segitenie kell az elhulyult emberiseg tulnepesedesi problemajan. Elhitetik pld az emberekkel, hogy a marson kolbaszbol van a kerites, es fellovik raketaval az osszes idiotat a marsa. Egy picit hasonlatos az Idiocracy filmhez.

 3. @jalso

  Kreatív guglizás után a második szerintem ez:

  1. Kornbluth, Cyrill M. :Menetelő maflák John Barlow egy új érzéstelenítő miatt kómába esik és hibernálják. A világban óriási tömegben élnek szellemileg visszamaradott emberek egy maroknyi értelmes irányítása alatt. Az értelmesek lassan belerokkannak a sok feladatelvégzésébe. Barlow ötlete nyomán rakétákat építenek, és megtöltik Vénuszra nyaralni induló tahó tömegeket. A rakétákat simán kilövik a világűrbe. Erre a sorsra jut Barlow is, mert magának követeli a Föld irányítását. Metagalaktika 3.

  forrás: konyvtar.scifi.hu

 4. És szerintem megvan a második is. (Mellékszál: SF+globalizációkritika = Pohl, már megint.)

  1. Pohl, Frederik (álnév:J. Maccreight) :A Midász-csapás A teljes robotizációnak köszönhetően túltermelési válság sújtja az emberiséget. Mindenkinek el kell fogyasztania a rá mért napi adagot. Aki kemény munkával túlteljesíti fogyasztási adagját, az feljebb jut a társadalmi ranglétrán és ezáltal csökken a napi adagja. A fiatal házas Morley megtalálta a megfelelő módszert a túltermelés leküzdésére: maguk a robotok használják fel a maguk készítette termékeket. Galaktika 53.

  Nyertem-e?

 5. jajdejo :) koszonom, ezek lesznek azok, azt hiszem megyek is letolteni az eszelpere. kellemes hetveget:) koszi. jalso

Comments are closed.