Egy pár szárnyról jutott eszembe

Közhelyes, de úgy volt, hogy az én generációm már repülő autókban száll a munkahelye felé reggelente, miután a pirulás reggelijét benyelte. Persze ezt a magas labdát már lecsapta Warren Ellis, a Doktor Sleepless képregénysorozattal - wiki erre -, amiben az őrült doktor maszkját felvevő főhős odamondogat rendesen a sosevolt jövő után síró társadalomnak. Az már csak mellékszál, hogy a témában van Tomcat-féle póló is pont ugyanezekkel a klasszikus sirámokkal.

Addig ez a kép rendben is van, hogy szárnyas amerikai autók, buboréktető és Ming, a kegyetlen által diktált építészeti megoldások, de a héten szembejött egy valódi jövőbeillő európai terv is.

alfa_bat

Alfa Romeo BAT 5-nek hívják, 1953-ban mutatkozott be a torinói autókiállításon, a dizájnért a Bertone műhely volt felelős. A következő két évben tovább finomítgatták a BAT koncepciót. Csökkent a szárnyak mérete - a BAT 7 a legdurvább - valamit kopott az űrvadász/személyes tengeralattjáró küllem is, de nem tűnt el teljesen.

És ha már sosevolt jövő, a témához a két állandóan felemlegetett novellán túl - Sterling-Gibson: Vöröscsillag, orbitális tél illetve Gibson: A Gernsback-kontinuum - érdemes megnézni a Dean Motter által megteremtett Mister X képregénysorozatot is. Igazi gyönyörű izmusos rémálom.

(fotó: Simon Davison via Wikipedia)