Elegáns

De mivel a nyelvnek, a helyesírásnak szigorú logikája van, azt tapasztalom, hogy ahol hozzálátunk az egyszerűsítéshez, és mondjuk egy kötőjelet kiveszünk valahonnan, borul az egész rendszer - véli az Akadémia Magyar Nyelvi Bizottságának alelnöke.

Így kell összemosni egy mondaton belül a nyelvet és a helyesírást. Jár a csoki, Zsadon ki is osztotta neki, ahogy nézem.

Forrás a Népszabadság dupla interjújaBalázs Gézával és Eőry Vilmával. A téma a helyesírási szabályzat készülő új kiadása, ami huszonöt év változatlanság után most talán korszerűsödik. Kivéve persze kötőjelezést meg az egybeírás-különírást, amihez a hírek szerint nem mertek hozzányúlni. Illetve, ha jól olvasom, az internetes nyelvhasználatra - ami tulajdonképpen írott élőbeszéd-féle, nem? - sem reflektál az új helyesírás. Nem volt rá pénz.

Ahogy Zsadon kételyeit olvasom, másra se igazán volt alkalom. Gazember lévén a hagyománnyal és nyelvészizmusokkal súlyosbított eseteken már hangosan röhögtem.

One Reply to “Elegáns”

  1. Az a fő probléma, ahogyan azt Nádasdy Ádám “kolléga” is időről időre hangsúlyozza, hogy a magyar akadémikus önteltség jegyében nálunk a nyelvész nem deskriptív, hanem perskriptív módon közelít az írott és a beszélt nyelvhez egyaránt, ilyenformán az egyéni(bb), szabad(abb) nyelvhasználat a társadalmi diszkrimináció utolsó bástyájává válik. A nyelv vizuális megjelenési formája pedig a helyesírás, ergó ha kihagytál egy kötőjelet, műveletlen paraszt vagy. Mennyivel liberálisabb a leíró nyelvészektől hemzsegő angolszász közeg, ahol ugye teljesen opcionális a legtöbb szó esetében, hogy különírsz-egybeírsz-vagy-kötőjelezel-e. Nem mondom, hogy ez lenne számunkra is a paradicsom, sőt… de azért érdemes eljátszani a gondolattal, ugye…

    PS.: BTW, akkor kerestem fel Ungárt a szobájában kábé először személyesen, amikor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója járt nálunk, és minden mondatában tizenöt helyiségnevet említett, lehetőleg -i képzős változattal is rontva esélyeimet. Jól megizzasztottam szegényt.

Comments are closed.