Jegyzetek az asztalon

Probléma. Megint rájöttem, hogy vannak egyrészt a szép szoftverek, másrészt a jó szoftverek. Az volt a feladat, hogy a több-kevesebb rendszerességgel karbantartott todo.txt-met lássam az asztalra kiírva. Ezt Macen könnyű megtenni, a tennivalólistát a todo.sh kezeli, az adatbázisul szolgáló szövegfájlt a Geektool feszíti ki az asztalra. Ennyit az exodusról.

Rizsa. Windowson más a helyzet, a todo.sh-hoz fel kell telepíteni egy fél linuxot, a trükknek ez a fele kiesik. Életem felét text editorban töltöm - még ha nem is kódot írok benne, mint a rendes emberek - a lista kezelése nem jelent gondot. Az fájl bekerül valahová a backupolt adatok közé, az asztal sarkába pedig kiköltözik egy link rá.

bginfo

Itt jött, ami elvben a legegyszerűbb: kirakni az adatot. Van rá alkalmazás, van körülötte közösség, és ha ez nem lenne elég, a Lifehacker épp most tart szavazzátok be a kedvenc asztalpimpelő alkalmazásotokat napokat. Két gond volt csak: 1, a tipikus desktopmódosító alkalmazást szinte megalázó egy txt fájl kiírására használni 2, amit végül kinéztem, az nem beszéli az Unicode-ot. Utóbbi egy álljunk meg egy szóra pillanat volt, ránéztem a naptárra, hogy tényleg 2008-at írunk-e. Tényleg.

Megoldás. Persze az egész marhára egyszerű, a SysInternals-os arcok összeraktak egy alkalmazást, ami rendszerinfókat és fájlok tartalmát vasalja rá a háttéképre. Szó szerint. Nincs 830k, egy fájl, lehet timerrel indítani, mert magától nem frissíti a beolvasott fájlt. A neve BgInfo, nézzétek meg.

(kép: SysInternals, a todoim unalmasabbak)

8 Replies to “Jegyzetek az asztalon”

 1. Geektool. Úgy tudom azon is működik szépen. Ott meg igényességtől függően vagy a fájlt íratod ki az asztalra vagy a todo list kimenetét mondjuk ötpercenként. :)

 2. A Remember the Milkkel és a Taskoval kezdtem az ismerkedést, de mindkettő bonyolultabb volt, mint a tennivalókat simán felírni egy papírra. Alapvetően nem bonyolult funkciókra, hanem állandóan - net nélkül is - a szemem előtt lévő listára van szükségem.

 3. Szedlák kollega mögé plusz egy

  nyilván tudatosság kérdése is, próbáltam már én is minden ilyen rememberthemilk-telefonosizé-evernote meg mindent de mingyikhez kellett plusz még valamit csinálni ahhoz, hogy beirhassak. nem szinezek, nem ikszelek, nem hierarchizalok, csak tolom, ugyhogy todo.txt a logika, tofo.rtf a termék egyébként, amely minden loginnál automatikusan feljön. quicksilverrel csodálatos.

  de ha ki tudom rakni az asztalra, az jobb egy fokkal :)

  egyébként az egyetlen alkalmazás, amit böngészőben képes vagyok használni és nem valamit szolgál, hanem egy külső optimalizációs feladatot lát el, az a rescuetime.

  köszönöm, hogy elmondhattam :)

 4. te, én meg néztem, mondom nekem is kellene ilyesmi, de bazeg, ez vindózos! miaf…

  szóval hogy mekire kellene nekem egy olyan desktop cucc, ami a teljes desktopot írólappá alakítja és mondjuk ha valami billentyűkombóval kattintok, akkor legyen aktív és onnantól írhassak rá. ilyesmit nem tudsz?

 5. Én Geektoollal - fent a linkje - oldanám meg. A kattintok és ráírok az asztalra dolog nem megy, de egy szövegfájlt annyi mindennel lehet írni. A b megoldás a rendszerrel érkező stickies, de az mindig fájóan buta volt nekem.

Comments are closed.