Langymeleg hírek

Kételyeim vannak, megosztom veletek. Nézem a média 2.1 által kiválogatott híreket a Séra Laci által összerakott TurulMémen. Van cukiság, van jó beszólás (top megosztott anyag a bash.hu), vannak sorozathírek, illetve feltűnt hat példányban a Gmail témázhatóságának híre is. Semmi igazán érdekes, semmi meglepő, semmi mély, többnyire langyoskás anyagok.

Ami persze érthető, az online médiatervező, a vidéki egyetemista, a szolgáltatásfejlesztő kreatív ember satöbbi satöbbi egyik érintkezési pontja lehet, hogy mind megosztják az aranyos kecskés képet vagy a meglepő my little pony remixet. A baj csak azzal van, hogy ezeknek az embereknek a saját geekségei, az egy-két ember által kiemelt szűkebb érdeklődési kör figyelmére számot tartó mélyebb anyagok érdekesebbek mint a mindenkinek tetsző elemek.

Lehet én sokalltam be csak az elmúlt évek bétáitól és kettőpontnulláitól, de nem az volt a tanulság a múltkor a mese végén, hogy a tömegek valójában nem is bölcsek?

8 Replies to “Langymeleg hírek”

 1. Alapvetően egyetértek azzal amit mondasz, viszont vedd figyelembe azt is, hogy viszonylag szűk rétegből meríti most a rendszer az információt és még tényleg csak az elején tart az egész ahhoz képest amit én beletudnék álmodni. Jelen állapotában azt hiszem a leginkább a felfedezés örömét tudja adni az embernek, hiszen magam is olyan embereket, blogokat találtam ami felkeltette az érdeklődésemet. Kövezz meg, de szerintem ez nem rossz dolog…

 2. Egyrészt, itt vannak a TurulMém kommentek a cikkhez: http://turulmeme.com/ajanlas/langymeleg%C2%A0hirek/7895.aspx

  @Sera

  Kövez téged a fene. A Turulmeme mint project tetszik, különösen a lendület miatt, amivel fejlődik. A tartalommal szemben vannak fenntartásaim, és veled ellentétben nem hiszem, hogy ez további felhasználók behozásával megoldható, mert azzal a közép csak mégközepebb lesz.

  Egyszer érdekelne egy válogatás azokból az anyagokból, amit csak három vagy csak öt ember osztott meg. És aztán ez tovább szűrőzve. Igyekszem gondolkodni rajta.

 3. Ádám: Azt gondolom, hogy a rendszer fejlődésének íve pont abba az irányba mutat amiről te “álmodsz”. De építkezni csak tudatosan lehet, persze lehetett volna mindaddig várnom az oldal publikálásával, amig el nem éri mondjuk ezt a szintet. Viszont hiszek abban, hogy egyedül nem tudom kitalálni a “tökéleteset” már a legelején és jó lelkész módjára próbálom figyelni gyülekezetet, meghallgatni a problémákat, tanulni a különböző megosztási mintákból. Azaz pontosan azt teszem ami egy dev only projekt sajátja, amit egy nagyobb médiacég nem tud megtenni. Hopsz, kicsi elkanyarodtam az eredeti felvetéstől… De remélem megnyugtat a tudat, hogy az oldal a jövőben jóval közelebb fog állni az általad vizionált működéshez:-)

 4. A turulmeme elfér de késében van, és nekem speciel nem tetszik. Egyre többen álmodnak web 3.14-et, és szinte bármilyen célzással lehet látogatókat fogni. Minél inkább megy a fogyasztók hajkurászása, annál inkább ilyen tucatdolgok árasztják majd el a hálózatot.Megosztani, megosztani, megosztani. Valahogy én nem találtam a rám vonatkozó metszéspontot. 4 perc alatt X-eltem.

 5. @Sera

  Remek, remek. Illetve ha van hely a todolistád végén, akkor jó lenne - bár ezt Gazs is megírta talán - ha a turulmeme vissza tudna köpni valahogyan Readeres megjegyzéseket egy-egy poszthoz.

 6. nyilván csak egy szintig lehet algoritmizálni, nemde? az eddigi - hmm… - klasszikus webkettőben is ugyanúgy lineáris hierarchia van/volt, a törzsfőnökök dominálják a mondásokat. a törzsfőnökök meg attól törzsfőnökök, hogy van identitásuk+kézzel válogatják a junkból az értéket.

  a turulmeme jelen állás szerint felfogható a - meglehetősen zárt - közösség önnön nagyszerűségébe vetett hittel való plasztikus szembenézésnek is. addig, amíg csak “valami gyors” a sok megosztás, nem egyidejű, nem annyira átlátható, addig egzotikus is. most, hogy a napon van és egyidejű, kevésbé izgis.

  jöhet valami új trigger a longtailből :)

Comments are closed.