Egyéb könyvek

Néhány remek ismeretterjesztő könyv a kezembe került az elmúlt évben: The Victorian Internet, Brief History of the Future, Kódkönyv. Vagy ilyen volt a Hackers - Heroes of the Computer Revolution, ami ugyan színtiszta történelem, de a végén csak felépül az ARPANET, elkészül a UNIX meg ami sokkal fontosabb, az Adventure is. Plusznak hozzájuk csaphatjuk A háló kalózait, ami ugyan színtiszta fikció, de ügyesen rakták tele valós IT-s információval.

Gondoltam, ha ez zsáner így bevált, akkor itt az ideje a véletlent lecserélni valami kiszámíthatóbbra. És itt jött a meglepetés, szinte lehetetlen nem ifjúsági ismeretterjesztő - szép idegen szóval infotainment - könyvekre szűrni. Vagy persze én vagyok balfasz, ez a lehetőség mindig nyitott.

Azt csak zárójelben jegyezném meg, hogy a könyvesboltok taxonómiája ettől teljesen függetlenül is vérzik. Hol formai (próza, ami persze az epika helyett áll), hol funkcionális (kötelező olvasmányok), hol pedig műnemi (dráma) a csoportosítás. Ezekkel egyenrangú a történelmi regény, de van olyan felsőbb kategória, hogy szórakoztató regény, csak hogy a lektűr és belletrisztika kettőse se maradjon ki. Ez a katyvasz speciel a Bookline, de a többi sem jobb.

További szöveg helyett az ugrás után jön a négy non-fiction könyv és az egy darab kakukktojás.

Bookline:

 • Lawrence Lessig: Szabad Kultúra - Informatika > Egyéb
 • Simon Singh: Kódkönyv - Természettudomány > Matematika > Egyéb
 • Ráth-Végh István: A könyv komédiája - Történelem > Művelődéstörténet > Könyvészet
 • Gáti István: Hozott szalonnával - Egyéb Történelem > Művelődéstörténet > Magyar művelődéstörténet
 • Jay-Russell Beale és tsai: A háló kalózai - Számítástechnika > Egyéb

Libri:

 • Lawrence Lessig: Szabad Kultúra - Pénz, gazdaság, üzleti élet > Kommunikáció, PR
 • Simon Singh: Kódkönyv - Tudomány és Természet > Matematika
 • Ráth-Végh István: A könyv komédiája - Irodalom > Szépirodalom > Regény
 • Gáti István: Hozott szalonnával - Történelem > Magyar történelem > Művelődéstörténet, kultúrtörténet
 • Jay-Russell Beale és tsai: A háló kalózai - Számítástechnika, Internet > Internet, hálózatok

Alexandra:

 • Lawrence Lessig: Szabad Kultúra - Társadalom- és humántudomány > Kommunikáció, média
 • Simon Singh: Kódkönyv - Társadalom- és humántudomány > Kommunikáció, média
 • Ráth-Végh István: A könyv komédiája - Társadalom- és humántudomány > Kultúr- és művelődéstörténet
 • Gáti István: Hozott szalonnával - Történelem > Egyéb
 • Jay-Russell Beale és tsai: A háló kalózai - Informatika, számítástechnika > Egyéb

Eddig az messzemenően tudománytalanul gyűjtött adatok, nézzük az izgalmasabb vonatkozásait.

Egyrészt könnyű beleszaladni a pofonba, a Hozott szalonnával - ami valami hihetetlenül szórakoztatónak tűnő apróhirdetés-történeti mű -időközben az Egyéb kategóriából megérdemelt helyére került a Bookline-on. 2664 könyv még található az abszolút egyébben, de ezek szerint van ott mozgás.

Másrészt az IT-snek álcázott fiktív történet mindenhol elkerülte a katalógust készítők figyelmét. Mindhárom boltban informatikai könyv lett belőle, bármennyire szórakoztató irodalom is egyébként. Azt érezhették azért, hogy nem szabvány számítástechnikai könyv, ezért ahol van olyan, ott megkapta az egyéb alkategóriát.

Harmadrészt az egyes non-fiction ismeretterjesztő művek a legváltozatosabb kategóriákba kerülnek be. Ami az egyik helyen matematika az a másik helyen lehet kommunikáció és média. (Még akkor is ha az írás maga a leginkább kultúrtörténet.)

Negyedrészt az érdeklődésre számot tartó könyveket az ismeretterjesztő vagy infotainment kategóriák helyett az érdeklődési területünknek megfelelő egyébben kell keresni, vagy ha olyan van, akkor a vegyesben.

Ajánlás:

Herceg, ha találsz érdekes non-fiction könyvet pingelj, trackbackelj, küldj levelet vagy szólj rám messengeren, mert ha a boltokon múlik, az életben nem lelünk olvasnivalót.