Táskanagyító

Zenit UPA 5

Ez egy UPA 5-ös táskanagyító, amit a vaterán lőttem vasárnap este. Került négy romkocsmás sör árába, végtelen szórakozást ígér. Kibontva valószínűleg még sosem volt a nagyító, a takarítása ennek ellenére egy óra volt, mert a táska bélelésére használt szivacs megadta magát és szétmállott. A táska amúgy iszonyat dizájnos, az égszínkéknek az az árnyalata, amire csak eldobható pelenkák csomagolását szokták festeni.

A neten megtalált angol használati útmutató emleget valami autofókuszt, de az enyémen mintha manuális tárcsa lenne. Az irodalom szerint a szerkezet remekül működik 75 wattos izzóval, aki még nagyítóba való használathoz nem sikált le gyártói infókat izzóról az úgyse lehet sikeres ember. Ha beruházok egy földelt dugóra, be is üzemelem.

6 Replies to “Táskanagyító”

 1. :) van nékem feleslegben komplett “fürdőszobai” fotókészlet. tálcák, csipeszek, szárítógép, film-tank

  vihető

 2. Látom, hogy te is gyűjtöd a lomot :) Nagyon király kis masina. Ez egy kicsit a digi trenddel szemben menetelés és/vagy retrográdi kitérő. Nekem már régen nincsenek ilyen analóg cuccaim.

 3. Az autófókusz úgy értendő ennél a készüléknél, hogy ha egyszer beállítod a fókuszt, akkor a kivágás változtatásánál (ahogy mozgatod fel-le a rúdon a filmet, és nagyítod a képet) ő majd mindig a megfelelő módon utánállítja magának az élességet - azthiszem.

  Namost ez szerintem nem csak ma nem működik már ezeknél a szerkezeteknél, de sose nem is működött :)

  Egyébként ugyanilyenem van fekete táskában, ugyanaz a belefonnyadt szivacs, ugyanaz a minőségi nehézfém ház, csak dzsémszbondosabb aktatáska!

 4. @sala

  Ezekre a tálakra, tankra térjünk vissza az ünnepi őrület után, mert igen érdekelne. :)

  @Andrei

  Ott a filmes cájg a polcon, és se pénzem se szívem venni digitálist. Ami már tetszene, az iszonyat drága, mert időközben az olyan apróságok is extrává váltak, mint a manuális fókusz. Játszani meg fixírban pancsolni pedig jó a fekete-fehér.

  @serif

  Ebben az esetben egy kiadós újrakalibrálással kezdünk valószínűleg. Csak találjak egy drótboltot, mert a sarki az január elejéig leltároz, úgyhogy ma se vettem dugót.

  A szivacs úgy néz ki melegvíz-oldékony. :)

 5. Nekem is volt ilyen gépem, de eladtam (kb. 30 éve). Én inkább az NDK ipar csodáiban hittem (a nevére már nem emlékszem). Mire fogod használni? Szerintem fotópapírt, vegyszereket már csak aranyárban lehet venni. (Én akkor szálltam ki, amikor megszűnt a filmfelvevőbe való, otthon darabolandó Forte ff film, illetve a fillérekért kapható kínai Ilford koppintás.)

 6. Fotópapírom van még vagy száz darab, illetve egy fél labor is. Igazából hely nem volt az otthoni Meopta nagyítónak a pesti lakásban. Ez a kompromisszumos megoldás. Amúgy csak játszani akarok, komoly dolgokat csináljanak a fotósok.

Comments are closed.