A SourceForge regénye

Van már két jó ajánló Charles Stross Halting State című regényéhez - Rorimacké és Flynné - nem írok egy harmadikat több mint divatos késéssel. A könyv tényleg remek, olyan a közeljövőben játszódó science fiction, amibe nagyon könnyű beleélni magát a geekeknek, onnantól pedig nem ereszt. Most felcsapom a spoiler zászlót, és nézzük a technikát.

A Skóciában játszódó regény igazi technikai SF. Erre akkor döbbentem rá, amikor az egyik szereplő átdobta a másik okostelefonjára egy helynek a Galileo koordinátáit. Két mondattal később kapaszkodtam csak meg az asztal szélében, hogy a Luca székeként készülő európai GPS rendszerről volt szó. A regény folyamatosan ilyen élményekkel van tele, olyan technológiák, trendek, jönnek szembe, amikben most még maximum csillogó szemmel lehet hinni, ami nem igazán került ki a geekek garázsából, vagy a kriptográfusok kockásfüzetéből.

Már a történetet elindító bűntett sem akármilyen, egy csapat ork és egy sárkány rabolja ki egy MMORPG bankját. A jövőt átszövi a titkosítás: a bankból elrabolt tárgyakat is erős aláírások védik, a világ pedig azért van rozzant állapotban, mert a core routereken használt kulcsokat valaki kiadta a kínaiaknak. Még Chaum Digicash-se és a kvantumkriptográfia is előkerül, hogy a cypherpunkok is mosolyogva olvassák a könyvet.

Az átjárható világokat alkotó MMORPG-k mellett vannak a mindennapokban játszható szerepjátékok (LARP) is. Jön az SMS vagy a telefonhívás, hogy meg kéne csinálni egy feladatot, és a játékos arra az egy órára mondjuk kémmé változik. Nem James Bonddá, hanem kő alatt üzenetet elrejtő, telefonfülkéből házat megfigyelő ballonkabátos alakká, aztán bejön a hidegről, megkapja a pontot. Még a Doctorow-féle Little Brother LARP játékánál is jobban belesimul a mindennapokban, arról nem is beszélve, hogy nem csak a geekek játsszák, hanem az igazi emberek is.

Emellett a könyvben előkerül a GNURadio, parzolnak keresztül iszonyatos adathegyeket, tájékozódnak augmented reality jellegű szemüvegbe épített rendszerek segítségével. A mi drótozós-kommunikációs jövőnk nem az űrben játszódik, tán még a szeretve gondoskodó gépek is kimaradnak.

Amennyire nem bírtam Stoss Accelerandóját, a Halting State annyira tetszett. Már csak az a nyitott kérdés, hogy nem technológiarajongóként mennyire befogadható a történet.