Graphviz: egyről -> kettőre

Ágyúval verébre rovatunk következik

Dot teszt

A graphviz és a dot nyelv szonyatosan jó eszköz folyamatábrák összerakására. A program egyszerű, a nyelv (PDF) is, a leírófájlokat pedig el lehet annyira bonyolítani, hogy izgalmas kihívás legyen használni. Szóval közel tökéletes.

Az alap graphviz csomag tartalmaz grafikus szerkesztőt, legördülő listákkal beállítható renderelő, épp csak előnézet nincs egyikben sem, ami kényelmetlenné teszi a dot (újra)tanulását. Itt jön a képbe az ágyú: az Eclipse-hez van plugin a dot fájlok előnézetéhez. Igaz, az Eclipse akkor is monstrum, ha csak a legszükségesebb kiegészítőket kérjük hozzá, de legalább működik.

Két apróság:

  • Magyar billentyűzetnél érdemes átállítani a Find Text in Workspace billentyűkombinációját, mert az alapbeállítás szerinti Ctrl+Alt+G összeakad a dot fájlokban gyakran használt kapcsoszárójellel. Abba bele se merek gondolni, markdown szöveget milyen lehet enélkül írni.
  • Macen az egész megoldható egy rendes text editorral és a Pixelglow Graphviz renderelőjével. Legalábbis Tiger alatt ment még szépen.