Turing bombája

bomba

Órák óta küzdök a bulvár énemmel, mert mennyire egyszerű lenne leírni, hogy ez a két nagymama és az ő különös ruhásszekrényük győzte le Hitlert. Pedig nem is lenne annyira nagy csúsztatás, a szekrény a bomba, amit Turing és Welchman dolgozott ki Marian Rejewski hasonló berendezése alapján. A bomba feladata az Enigmával - zárójel: az a hatalmas vicc, hogy mindig a megtöréséről van szó, arról szinte sosem, hogy a harmincas évek végén totál megtörhetetlen polgári eszköz volt - kódolt katonai üzenetek feltörése volt, napi háromezer kódolt szöveggel bántak el a Bletchley Parkba telepített kódfejtők.

A képen látható bomba nem világháborús darab, a háború végével Churchill elrendelte a kódtörő gépek szétszedését, hanem a hetvenes években előkerült tervrajzok alapján újjáépített vas. A két hölgy viszont eredeti, Ruth Bourne-nak Jean Valentine-nak hívják őket, a Női Tengerészeti Szolgálat (Women’s Royal Naval Service, rövidítve WRNS sőt Wrens) tagjaiként a bombák etetésével foglalkoztak. Mellékszál: érdekes lenne tudni mit meséltek az unokáknak kábé a hetvenes évek elejéig.

További nagy képek a Daily Mailnél, sztori magyarul az Origón, megemlegetve a Colossus II-t is. Akit pedig a kriptográfia története érdekel, az még mindig a Kódkönyvet tudja a legegyszerűbben beszerezni.

Fotó: AP, Daily Mail