Zarándoklat retrókonzolokkal

Időnként kellenek olyan projektek, amire az ember - indokkal vagy anélkül - rohadtul büszke.

Kedden a Csokonai Művházban jártam Zsófival, a fotóssal, Zsilberttel, a videóssal és Rentonnal megnézni az épp hogy csak készülő retrókiállítást. Még dobozokban volt a legtöbb cucc, amit úgy kell elképzelni, hogy az asztalon volt egy doboznyi Nintendo kvarcjáték, egy dobozni Bandai kvarcjáték, kicsit arrébb Philips Odyssey, Videoton pongklón, tranzisztorokból - nem ám pongchipből - összerakott orosz tévétenisz.

Beszélgettünk a kiállítás szervezőjével, Sakmannal, fent a videó róla. Beszélgettünk a Csoki igazgatójával, aki összehozta az ország legjobb számítógépes klubját. A végén pedig született belőle cikk a büszke vagyok rá fajtából.

Namost a ti dolgotok nem feltétlenül az, hogy elolvassátok a cikket, hanem hogy pénteken, szombaton vagy vasárnap elzarándokoljatok a Csokonaiba megnézni a kiállítást. Lesz ezerfajta egzotikus konzol - ahol az egzotikus mondjuk a Sega Dreamcast fejlesztői gép, nem valami Celles bohóckodás -, Pong, Wizard of Wor, 3DO. Csupa olyan vas, amire vagy vágytunk, vagy meg is volt, olyan köpenyek, amikből kibújtunk, hogy a mai szép alakunkat felvegyük. Legyen ez valami hadzs.*

Nyitva péntek tíztől, vasárnap hatig, felnőttnek ötszáz, gyereknek három. Itt van. Velem valószínűleg szombaton lehet összefutni.