Hórusz, Szent György és a szekuriti szakma

Van pár olyan dzsóker nyelvészeti - és azon belül többnyire névtani - téma, amiről nagyon szívesen olvasnék. Az egyik ilyen a biztonsági cégek névválasztási mintáinak elemzése. Odáig egyszerű, amíg csak rendészeti, igazságügyi fogalmakkal operáló nevek vannak, mintTop Cop meg Justice. Viszont vannak a mintából nagyon kilógó, egészen fantáziadús nevek. Az Infoparkban a Szent György Securityvel szoktam találkozni, aminek a névadója katona volt, megtért, üldözte a pogányokat, évekig kínozták, és az utókor még egy sárkányölést is ráfogott. A színes életű szent pártfogásáért a katolikus.hu szerint a zsoldoskatonák és fegyverszállítóik, puskaművesek, páncélkovácsok fohászkodtak, illetve közbenjárását kérhették a szifiliszesek, leprások, pestisesek és kígyó által megmartak.

Aztán ma a BME környékén egy Hórusz Security jött szembe. Ami megint jó név, hiszen a sólyomfejű isten a tökéletes fiú, bosszúálló, fáraó, hadisten, megmentő. Plusz a wedjat szem igazán remek szimbólum, még akkor is, ha az isten szeme mindent lát mantra egyiptomi jelek esetében nem feltétlenül jut eszébe az embernek.

Szóval névtanosok, várok.

2 Replies to “Hórusz, Szent György és a szekuriti szakma”

  1. Nekem ezzel egy szokott lenni a problémám, bár nem vagyok nyelvész. Ha már egyszer Magyarosan írják például Hóruszt, akkor a Security angolsága nem igen passzol. Pl: “Hórusz Biztonsági Szolgálat” vagy hasonló jobban tetszene. Ugyanez igaz a másik példára.

    Szerintem nem sokan mazsolázzák az egymás hegyén-hátán növő, gombamódra szaporodó biztonsági cégek neveit. A névválasztás becsülendő, de talán még a cégvezető sem tudja, hogy miért ez a cég neve.

    ÉS persze, maradok tisztelettel,

    egy laikus.

  2. Gyorsan tegyük hozzá, hogy magam is laikus vagyok. Ha valami lettem, akkor irodalmár. Csak bennem ragadt pár ilyen ötlet. (A másik a kamionosnevek, amik elvben ragadványnévként viselkednek, de ennél szeretnék többet tudni.)

    A téma pedig lehet jelentéktelenségében is érdekes. A mik azok a cégnévben/tulajdonnévben felhasználható fogalmak, szavak, területek, amiket a biztonsági szakma magáénak érez, egy elég általános kérdés. Ha az ókori görögökig nem is, de a nyomozóirodákig biztos vissza lehet görgetni.

Comments are closed.