PriceWireless

Volt úgy pár hétig, hogy írunk közösen egy kollégával - nem origós, ponyvairodalmár, mint én jobb napjaimon - kritikát Stross új novelláskötetéről, a Wirelessről, de aztán máshogy alakult. Odáig viszont eljutottam, hogy a háromnegyed kötetet összeszedjem a netről, úgyhogy megdobállak titeket linkekkel.

Egy írás - és persze az előszó - hiányzik, ennek a címe Palimpsest.

Szeirintem - és ezt az Unwirer és a Trunk and Disorderly beható ismerete nélkül írom - a geek háttérszövegek, háttértudás, és a hidegháború felől érdemes olvasni a történeteket. Stross lenyűgözően utána ment a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveknek, olyan apróságok vannak rendben, mint az amerikai adófizetők pénzét rejtélyes dolgokra felhasználó, és 1985-ig teljes titokban tevékenykedő NRO. A hidegháborús sztorikban észrevétlenül lépked oda-vissza a létező titkos történelem és az öreg istenek fémjelezte fikció között. Chtulhu intertextussal játszó novellákat láttunk már, attól nem lennék ennyire elszállva, a technológiai fikció viszont tényleg csinos.

Külön körbenyalásra érdemes szerintem az MI5-nál is titkosabb okkult ügyosztállyal, a Laundry-val foglalkozó novella. Erre később sort is kerítek, van még egy Laundry regény, amit nem olvastam.

One Reply to “PriceWireless”

Comments are closed.