#2584 (k mint közeljövő)

Hogy ne csak ujjal mutogassak, mint lentebb, tudtok olyan magyar SF, vagy annak tűnő művet, ami a közeljövőben játszódik, és élhető, elképzelhető világa van? Kezdetnek beszerzem a Szintetikus álmot, úgyis restellem, hogy nem olvastam.

8 Replies to “#2584 (k mint közeljövő)”

  1. Futurológiát szeretnél olvasni, vagy sf-t? Nem fejted ki bővebben, hogy mi értesz “élhető, elképzelhető világon”. A szingularitás nem kisebb tündérmese, mint a háttérsugárzásból öntudatra ébredő plazma, ha innen nézzük.

  2. Science fiction-t - sőt szívem szerint posztcyberpunkot - olyasmit, ami a szokásos ‘és akkor vannak tanuló MI-ink, virtuális gépen lakunk’ jellegű szingularitásos jövő előtt játszódik. Szakmai ártalomból kifolyólag némiképp szkeptikusan állok a nagy ugrásokhoz, de az érdekelne, hogy mi a mostani You Will (http://cyberculture.hu/fogod-te-meg/).

    Az öntudatra ébredő plazmával kapcsolatban teljesen igazad van. Ráadásul nem az az egyetlen gondom a könyvvel. Amiatt tartom érdekesnek, hogy el tudott magyarosan szakadni a CP minden rohad, minden sötét jövőjétől.

  3. Az említett regény nem valamiféle szingularitási tézistörténet - ha úgy tetszik, nem veszi feladatául, hogy megígérje a jövőt. :-P SF, amiben a szingularitás csak egy elem - a bolygókat másoló idegen értelem pl. egyáltalán nem következik semmilyen szingularitási elméletből. De a felvetésednek szerintem megfelel: elképzelhető, élhető jövőképet mutat be, a fantasztikum eszközeivel. Nem hard-sf, de azért alaposan átgondolt, és nem megy el a poszt-cp mellett sem, akármi is legyen az.

  4. No, itt a táskámban az Isten gépei, majd referálok.

    Illetve, hogy a saját kérdésemre válaszoljak, volt két novella tán a Hipergalaktikában. Az egyik a közösségi hálókkal, a másik a beültettett RealID jellegű dolgokkal foglalkozott.

Comments are closed.