Fáradt Pentiumom Atomra cserélem

Legyőzött a kíváncsiság, elolvastam a Salon-ban 2005 végén megjelent Themepunks-ot, ami a Makers-nek Doctorow a Tor.com-on futó új regényének előző verziója. Érdekelt, hogy a barkácsolós utópia milyen fordulatot vehet majd. Van mentségem, na.

A poént lelőni nem akarok, azt viszont le kell írnom, hogy ha a Makers annyira pontosan követi az előző írást, mint az első három rész alapján gyanítani lehet, akkor lesznek értékelhető fordulatok. A boldogan forrasztgatunk a világ meg megjavul szál kibővül, bonyolultabbá válik, talán még a nagy abbiehoffmanniáda is alábbhagy, de odáig nem tartott az előzetes, hogy ebben biztos legyek. Ja, és változik a kérdés, most épp az: hát hogy fog ez összeállni regénnyé?

Apró, és pont az apróságuk miatt iszonyúan vicces változások vannak. A táncoló Elmo figurákat 2005-ben még úgy dobták ki, hogy a belükben Pentium 3 chipek voltak, a Makersben már Intel Atom. Lelketlen szöveggyilkolás, de azért vegyük észre, hogy ennél a momentumnál döccen a geek logika a történet miatt. Ha megjelenik a könyv, vicces lesz az ilyen apróságokba pizza és kóla mellett belekötni.

Egy dolog nem változik, az előzmény pont ugyanannyira szilícium-völgyi, Abbie Hoffmann-ból kinőtt, hippik által megtermékenyített hackerkultúrás, szemetet újrahasznosítós, gazdaságosan 3D-ben nyomtatós zöld álomvilág, mint a Makers. Nagyon amerikai történet, de könnyű nyári olvasmánynak jó.

2 Replies to “Fáradt Pentiumom Atomra cserélem”

Comments are closed.