#2593 (i mint irónia 3.0)

Talált szövegek, mindkettő ugyanaznap esett be az RSS olvasómba, zeccól.

Wilson pointed out that if the Singularity really is coming, then it’s inevitable — so there’s no need for people to be cheerleaders for it. He compared it to “telepathy or dianetics,” science-fictional ideas which some people adopted “with religious fervor.” A core question in science fiction is “where is our technology going, and what can we do with it,” noted Wilson. “The Singularity is just one answer.”

(Charlie Jane Anders: Can You Still Write Science Fiction Set In The Future?

 

A panel valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy az emberszintű MI – szerteágazó területeken értelemmel és felelősséggel tevékenykedő rendszer – elvileg kivitelezhető. Hogy mikor, az illetően megoszlottak a vélemények. Legoptimistább becslések szerint húsz év múlva, míg a borúlátóbbak ezer évet prognosztizáltak.

Kizártnak tartják a Ray Kurzweil által oly gyakran hirdetett MI Szingularitás, azaz a még intelligensebb gépeket építő intelligens gépek láncreakciószerű elterjedésének lehetőségét. Elméletileg persze ez bekövetkezhet, de az exponenciális növekedés és az MI-robbanás közeljövőbeli valószínűsége elenyésző. Egyelőre nem is futnak gépek gép általi szaporodását célzó projektek.

Kömlődi Ferenc: Nem mostanában épülnek terminátorok