Laptop beépített thereminnel

Eredetileg a Thinkpadem tapipadját akartam rábeszélni, hogy ugyan működjön rajta a Mac stílusú kétujjas görgetés, de a hack az istennek se akart működni. Se a hivatalos UltraNav driverrel, se a gyári Synaptics programmal nem lehetett bekapcsolni a kétujjas módot.

Megtaláltam visszont a legviccesebb kiegészítőt, amit minden nap használt, ám észrevétlen alkatrészhez ki lehet adni. A neve theremin, a nagy felfedező, kultúrhérosz és kém, Leon Theremin által megteremtett hangszer után.

sytheremin

A program egyszerű, mint a fémforgács. A tapipad bal oldala mély hang, jobb oldala a magas. Korlátozottan nyomásérzékeny a műszer, így a hangerőt is lehet valamennyire befolyásolni. Hangszernek nem az igazi, játszani viszont remekül lehet vele. Aki ezzel nem éri be, annak van egy buta négy hangot tudó, egy maréknyi mintával felszerelt dobgép, illetve egy Simon says játék is.

Mellékszál:

Theremin: Két változtatható kapacitású kondenzátor egyik fegyverzete vagyok egyszerre. Ha közeledek valamelyik kondenzátor másik fegyverzetéhez, az illető kondenzátor kapacitása megváltozik, s vele együtt az oszcillátor tulajdonságai is, amelyet e kondenzátorral kontrollálok. Ezt a hangszert nem kell megérintenem ahhoz, hogy megszólaljon.

(Najmányi László: Theremin)