Büntetendő punkzene

Csodák vannak az interneten, valaki feltöltötte öt darabra fűrészelve Kövessy Róbert Pol Pot megye punkjai című CPg-dokumentumfilmjét. A film apropóját az adja, hogy a zenekar tagjait - a fiatalkorú basszusgitárost kivételével - 1983-ban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kommunistaellenes dalszövegeik miatt. (A velük egy időben vegzált skinhead Mos-oi zenekar csak felfüggesztettett kapott, ezt még illik elmondani.)

A történetet többször és többen megírták már. Szó van róla Pozsonyi Bucó Ádám A Lenin-szobor helyén bombatölcsér tátong című memoárkötetében vagy az interneten több helyen feltűnő, legteljesebb formájában a Wikipédia CPg szócikkébe beékelődött Egy szegedi gondolat bánt engemet szövegben.

Ugyanez kicsiben?

A legérdekesebb, a CPg-pert épp csak érintő dokumentum az ArchivNet folyóirat egyik cikke: Középiskolás fokon. Megyei állambiztonság a rendszerváltás hajnalán. Takács Tibor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa annak a BJ-nek az ügyét szedte össze, akit 1988-ban vettek elő, mert a kommunistákat és Romániát becsmérlő kijelentéseket tett.

A történet egy 1987-es osztályfőnöki órával kezdődött. “Az osztályunkban volt egy állambiztonsági témájú osztályfőnöki óra, ahol többek között olyan beat-együttesekről is volt szó, köztük a CPG-ről, akiknek dalszövegeik kimerítik a bűncselekmény tényállásait.” - vallja később ZZ. Ezután hozta be a fiú a CPg gépelt szövegeit, hadd tudják a többiek is, miről van szó.

Féltucat kihallgatás után az ügyészség végül megszüntette a BJ elleni nyomozást. Az indoklásban mentő körülménynek számít például BJ fiatal kora, illetve az, hogy szavait osztálytársai félremagyarázhatták. “Néha tévesen használt fogalmakat (pl. reform helyett rendszerváltozást), amelyeket aztán osztálytársai, akik még ennyire sem tájékozottak, mint ő, félreértették és félremagyarázták.” - írja az ügyészségi határozat.

Linkek

Mivel az ArchivNet oldala csak részben működik, inkább végiglinkelem a dokumentumokat.