GeoCities

Gentlemen, we are sorry to report that Geocities hung itself in its cell last night. Your services are no longer required. (TOD 12:30 PST)

írta ma este Jason Scott a Twitteren. Elhinni is nehéz, de a Yahoo! végül tényleg képes volt kihúzni a dugót, lekapcsolva körülbelül tizenöt évet az internet történetéből. A digitális adatokat egyébként is szereti megenni a bitrozsda, de magától ennyi adat egyszerre valószínűleg sosem veszett el.

A magam részéről megpróbáltam minden megtenni a méltó búcsúztatásért:

Az oldalt minden búcsúcikk - igen, az enyém is - a borzasztó dizájnokat emlegeti fel. Pedig ha fordítunk egyet a sztorin, akkor már arról van szó, hogy itt élhették ki magukat először igazán a felhasználók. És ahogy mi is csináltuk óvodában, marokra fogták a zsírkrétát és úgy rajzoltak. (Plusz persze a saját sznobizmusunkon látjuk a dolgot.) Aztán javult persze a kézügyesség, az újabb lapok közt találtam olvashatóakat. Olyanokat, amik nem szemfájdítóan csúnyák, olyanokat, amik jók.

Most egy perc néma csend, aztán neki lehet látni az archívumok átböngészésének. Érdekelne egy teljes kép arról, milyen magyar tartalmak voltak a tárhelyen.

3 Replies to “GeoCities”

  1. Tgr kigyűjtött pár érdekesebb lapot a wikipédia kocsmafalán - plusz linkelte ezt a nekrológot, ezúton is köszi: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_%28egy%C3%A9b%29#Geocities_linkek

    Egy Anarchoinfóm például nekem is van backupolva, mert találtam rajta magyarra fordított Hakim Beyt. De bizos volt még turulos, poltikamentes, hobbis is. Majd ha visszaállnak a backupok (Reocity, Archive.org), szétnézek jobban.

    A webszemétben igazad is van, meg nagyon nincs is. Az tény, hogy ez a szokás, nem is igazán van múltja a webnek.

  2. Hát igen. A webszemetelés kapcsán kicsit gyorsan recsegtem. Szóval igazság szerint azoknak a lapoknak is megvan a létjogosultsága. Természetesen. Mert ugye azok is olyan fontosak XYZ-nek, mint nekünk a sajátunk. Ezúton is elnézést a kirohanásért. Nem mentség képpen, de a napokban éppen egy geocities style orosz rootme tartalmon rágtam át magam ilyen tip-top-pop-up cuccokkal, meg villogo gifekkel, frémekkel, miegymás. Azóta már lenyugoidtam, mert egy szkriptem lepucolta olvashatóra. Így a béke is helyreállt.

Comments are closed.