Magyar kémek

Múlt héten valamelyik éjjel leragadtam a tévé előtt, és megvilágosodtam: a kémek élete valóban Le Carré regény. Papp Gábor Zsigmond szemlegyőztes dokumentumfilmje ment, a Kémek a porfészekben. A filmben Rimner Gábor meséli el, hogyan szervezte be a hetvenes évek elején a DIA, hogyan tudott üzeneteket váltani az amerikai hírszerzőkkel, és hogyan buktatta le végül az exbarátnője tizenegynéhány Campari után.

A filmet hálistennek meg lehet nézni az MTV videotárában, tudjátok a dolgotokat. (Itt lentebb meg embed is van.)

Ami igazán ijesztő, az csak ez után jön. A kémkedéssel vádolt emberek nem választhattak szabadon védőügyvédet - kivétel Rimner, ám az általa megnevezett ügyvédet hamarosan letartóztatták, majd kiutalak neki egyet -, a választható védők pedig igyekeztek A 10-15 év szabadságvesztésre és többnyire teljes vagyonelkobzásra ítélt magyar kémek egyikét sem rehabilitálták. Vannak olyan esetek is, ahol a rendszerváltás előtt és után ugyanaz a bíró utasította el a kérvényt.

3 Replies to “Magyar kémek”

 1. Érdekes kis filmecske. Köszi, hogy ajánlottad, ma megnéztem.

  Azt gondolom, hogy a tag az amerikaiaknak kémkedett, és nem egy olyan csoportnak, amely harcolt a kamenyisták kiszorításáért (tehát kapcsolatban állt a földalatti mozgalommal). Veszélyeztette az ország biztonságát, mivel védelmi szervezet dolgozóiról, az országot védő rendszerről és fegyverekről adott ki információt. A legszebb pedig, hogy utólag magával keveredik ellentmondásba itt-ott és ez fel sem tűnik neki. Annyira sulykolja az indítékait, hogy én már szinte el sem hiszem. Pedig lehet benne igazság. Egyszóval az amerikaiak kezesbáránya volt, amelyhez jó táptalaj volt az ideológiája. Az sem az övé volt, hanem az apjáé.

  Én az érdemrendet sem adományoztam volna neki. Rehabról ne is álmodjon, mert az ő esetében a helybenhagyó határozat még a jobbik eset.

  Azért ez a Rimner egy érdekes név.

 2. Más. A bírók java része a rendszerváltás előtt is megtett mindent azért, hogy ne a kamenyista eszmék, hanem a vétség mértéke szerint, emberi módon legyenek a vádlottak/elítéltek büntetve. Erre tudnék pár tucat példát mondani, de nem teszem, mert nem az én tisztem, nem az én ügyem. Amúgy meg van pár olyan ország, ahol gyorsított eljárás és kivégzés a kémek sorsa. Csakhogy ne is menjek messzire.

 3. Igen, máshol kivégezték. De azért ahhoz sem kell messze mennünk, hogy olyat találjunk, ahol a NATO-val együttműködő kémeket rehabilitálták. Az a fajta maszatolás, ami itthon megy/ment - nem annyira a Rimner, mint inkább a Belovai ügyében - nagyon nem fest jól.

  Abban nem vagyok biztos, hogy a titokban itt állomásoztatott ICBM az országot védte. De hidegháborús logikában nem vagyok jó.

  Amúgy pont pár hete volt itt olyan bírói ítéletről szó, amiben nem a komenista eszmék, hanem a józan ész érvényesült. Igaz, az nem kémkedésről szólt, csak a rendszer jól megokolt utálatáról.

Comments are closed.