Moziba megy a videojáték

“Az uncharted 2 jatekelmenyben minden eddigieken tulmutat. ez mar nem jatek, ez interaktiv mozifilm es kalandregeny. 10/10” - mondja Dewla a Twitteren a PS3 legnépszerűbb játékáról.

Nem igazán tudom, hogy most éppen melyik oldalán járunk az Uncanny Valley-nek, nincs épp rendes iránytűm. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a jövő megint az inteaktív film. A kilencvenes években volt már ilyen - akit érdekel, a Burn:cycle-t töltse le - akkor épp a digitalizált film volt a menő. A játékos kapcsolgathatott előre rögzített történetdarabok között.

Most jobb a technológia, több a vas, ezért mesteri, előre leszkriptelt jeleneteket nézhetünk végig. Mozog a modell, renderel a gép, pörög a hűtés, mindent csak nekünk hoz létre a gép. Ami régen is megvolt, most is megvan, hogy film 2.0-nak, új akciófilmnek adják el az egészet. Veszünk kilenc-tíz-tizenöt óra akciófilmet, illetve ha nem csak rendező volt, de játéktervező is, akkor sokkal több órányi multit.

Egészen furcsa ötlet ez. A játék lényege kevéssé a mechanika, hanem nagyon erősen a narráció. Nem csak az, hogy mit hallunk, mit tudunk, de esetenként - menetoszlop - a mozgásunk is.