Honnan jelentkezett be Farkas Bertalan?

A híradónak Farkas Bertalan maga is küldött a világűrből tudósításokat. Megállapítottuk, hogy ő volt, már ami a távolságokat illeti, a “legkülsőbb” külsős.

A fenti mondat az MTV Archívum Dunavölgyi Péterrel készített jó hosszú, és iszonyatosan érdekes interjújából való. Nem a tény, a bonmot miatt emeltem ki, illetve azért, mert kellemesen le lehet gyilkolni.

Tudjuk ugyanis, hogy Farkas Bertalan 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz–36-al (adatlap és pályaadatok, majd pedig 1980. június 3-án tért vissza a földre a Szojuz-35 űrhajóval (adatlap és pályaadatok). A fellövés és a Földre való visszaérkezés közti időt a Szaljut-6 űrállomáson töltötték, amihez szintén vannak pályaadataink a Wolfram Alpha jóvoltából.

A fenti három űreszköz LEO, azaz alacsony Föld körüli pályán keringett. A Wolfram ad hozzájuk átlagos pályamagasságot is, ez az érték 282 és 350 kilométer közé esik. Szép nagy intervallum, kellően pontatlan, de nekünk most elég ennyi is.

A kérdés ugyanis az, hogy hol lehetett a Szaljut, amikor Farkas Bertalan bejelentkezett a híradóba. Csak mert az a körülbelül háromszáz kilométer annyira nem sok - körülbelül Miskolc-Bécs - ha küldünk egy tudósítót Taiohae-ba, a festői Marquesi-szigetekre, akkor az startból 15300 kilométer, és még a Föld légkörét sem hagytuk el.

A kérdést sajnos nem lehet annyival lerendezni, hogy az űrhajósoknak látni kellett az orosz földfelszíni űrkommunikációs állomásokat, mert 1980-ra már bőven voltak az űrkutatást segítő kommunikációs hajók. Szóval mindenképp tudni kéne, hogy mikor beszélt Farkas a híradóban, élő volt-e, és hol lehet olcsó asztromech droidot kapni. Meg fogjuk ezt fejteni, érzem.

Igen, ez poéngyilkosság, de játszhatnékom volt a Wolfram Alphával.

4 Replies to “Honnan jelentkezett be Farkas Bertalan?”

  1. egész válaszom nincs, csak csonkok: 1. a kilövés dátuma 1980 május 26, ami hétfő. Azaz adásszünet-nap. Mégis: “Rendkívüli adásnapként volt az RTV újságban.” ( http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/05/26/1980_magyar_az_urben/?#c824159 ) 2. Ez alapján: http://www.youtube.com/watch?v=5gxQyCUwfGg úgy tűnik, hogy élőben közvetítették a kilövést, a csatlakozást és a vacsoraprogramot. 3. A Szaljut-6-tal moszkvai idő szerint 22:56-kor dokkoltak ( http://en.wikipedia.org/wiki/Salyut_6 ). Ekkor az űrállomás Észak-Afrika fölött volt: http://www.wolframalpha.com/input/?i=salyut+6+on+1980+may+26+at+22%3A56+MSK 4. Viszont. A Szaljut-6 91 és fél percenként tett meg egy kört a Föld körül. Szóval ha a közvetítés 45 percnél hosszabb volt (ekkor volt valahol Ausztrália mellett a cucc, ha jól számolom, durván ekkor volt a legmesszebb), akkor nagyon valószínű, hogy valóban Farkas Bertalan volt a legkülsőbb külsős. Annak a kiszámítását, hogy milyen messze is volt a stúdiótól, azt meghagyom a következő hozzászólónak.

  2. Nagyon-nagyon kicsi! Ha visszamész a panoráma képben, a jobb alsó menüből meg tudsz nyitni néhány “sima” fotót amin látszik a külső méret is. Eredetileg 3 személyes volt, ez már csak kettő de manapság megint 3 személyesek a Szojuzok.

Comments are closed.