Moscow Rule #15

Technology will always let you down.

Van egy sztorim - neveket nem mondok - arról, mennyire könnyű tönkretenni működő dolgokat technológiával. Adott egy réteget igen jól kiszolgáló bolt, aminek a pesti üzlete mellett webboltja is van, mert hallották az idők szavát. A probléma ott kezdődik, hogy a szoftver vacak.

  • Regisztrációkor elsikkasztotta a visszaigazoló levelet, úgy kellett megkérni az üzemeltetőt, hogy ugyan engedélyezze már a felhasználómat.
  • Az egykattintásos vásárlás (ld. Amazon) lemásolása helyett a fejlesztő a két jelszóbeírásos vásárlást valósította meg. A rendelés véglegesítésekor meg kell adni még egyszer a jelszót, anélkül csak bután néz a webshop.
  • Ha minden megvan, akkor is előfordulhat, hogy a rendszer elsikkasztja a rendelést. Erről ilyenkor nem jön visszaigazoló levél, amin viszont nem lepődünk meg.

Karácsony előtt vagyunk, a bolt valószínűleg a megszokottnál jóval nagyobb forgalmat bonyolít, ennyit még el lehet nézni. Jön a telefonos érdeklődés, mert a vásárlásról nem mondanék le.

  • A vevőszolgálaton egy felvett hang elnézést kér, hogy az összes ember foglalt, majd leteszi a telefont. Ne várakozzak, hívjam újra. Majd.

Végül másodszorra sikerül elérni a boltot. Kedvesek, elnézést kérnek a rendszerhibákért, megnézik azonnal, hátha van a termékekből, amit meg akarok venni. Délután majd megyek is érte.

Az igazi vicc, hogy egy jó - és még csak azt sem mondom, hogy a karácsonyi rohamra tervezett - rendszerrel ez az egész elkerülhető lehetett volna.