Digitális olvasnivaló

Megvan a Kindle, megvolt az első szembesülés azzal, hogy hazai tartalom főleg MEK-ből, Digitális Irodalmi Akadémiáról valamint kalóz forrásból lesz. Végigfutottam azokat a forrásokat, amiket biztos fogok olvasni a következő hónapokban, és amikhez nem kell a Kindle könyvesbolttal bajlódni.

 • Clarkesworld Magazine - lapszámonként 3 dollárba kerül, Mobiban és Epubban egyaránt létezik a 48. számánál tartó SF&F magazin. A spórolósak amúgy nekiláthatnak a neten teljes egészében fent levő magazinból kézzel ekönyvet gyártani.
 • Realms #1, #2 - A Clarkesworldben megjelent novellák kötet formában. Kilenc dollár az ekönyvek darabja, ugyanazokban a formátumokban létezik, mint a magazin.
 • Apex Magazine - SF&F a változatosság kedvéért, ezt az amúgy átnézhetetlen SmashWorldsön és a FictionWise-on is meg lehet találni. Számonként megvehető, neten fent van, és jelenik meg belőle időnként a Realmshez hasonlító gyűjteményes kötet is.
 • Subterranean Magazine - negyedévente megjelenő SF magazin. Csak ingyenes online verziója van, kézzel kell belőle ekönyvet gyártani.
 • Flurb - Rudy Rucker szerkesztésében online megjelenő speculative fiction lap, csak online verziója van, konvertálni kell. Öt perc Mobipocket Creatoros zsonglőrködésért cserébe órákra van olvasnivaló
 • Free Speculative Fiction Online - csak gyűjtőoldal, amin vegyes formátumokban vannak novellák. Elég csak Charles Stross szerzői oldalára ránézni, hogy képet alkossunk a mennyiségről. (Tőle amúgy legalább a Laundy novellák-kisregények kötelezők.)
 • Brandon Sanderson: Warbreaker - amióta az Endless.hu ismertetőjét olvastam, azóta neki akartam ugrani Sanderson iszonyú hosszú fantasy regényének, de képernyőn képtelen voltam. PDF és Mobi verzióban elérhető, ingyen van. Aki papíron szeretné, annak a Tor adta ki.
 • Angry Robot Store - DRM-mentes Epubot ad ki a Harper Collins SF kiadója. Elvben konvertálható Mobira, gyakorlatban nem ideális megoldás. A kényelmetlenségért cserébe jó dolgok jelennek meg náluk.
 • Apex könyvesbolt - a magazin mellett könyveik is vannak. A HebrewPunkot hétvégén olvastam el, azt például ajánlom. Minden létező formátum elérhető.

És végül persze vannak az olyan klasszikusok, mint a Baen Free Library és a Baenék másik biznisze a Webscription, valamint a Fictionwise a maga több száz kötetével.

Ez így kezdésnek szerintem elég. Ha a bőség zavarában nem tudtok dönteni, akkor a HebrewPunk vagy a Flurbről Rucker Alan Turingos novellái jók kezdésnek. Azokon már túl vagyok. Esetleg felzárkózhattok Doctorowból, neki is elérhető minden írása ekönyvben, ingyen.

Ha valami igazán jó jön szembe - mint például ez az SFInsider által régebben ajánlott Paolo Bacigalupi novella - kommenteljétek be.

7 Replies to “Digitális olvasnivaló”

 1. Röhögni fogsz, de én előfizettem a The Escapist Magazine Kindle kiadására - pedig amúgy a content ingyen olvasható a honlapjukon. De amúgy azt a tartalmat nem nagyon olvasnám napi szinten, pedig jó - viszont így Kindle-ön hétről-hétre lejön, és nekem valahogy kényelmesebb azon elolvasni a cikkeiket. Plusz kapjanak már egy kis zsét a készítők. :)

  Aztán ugye van Asimov’s meg Analog is Kindle kiadásban, az nekem kötelező darab.

  Viszont fasza a gyűjtés, ha jól értelmezem, ez már akkora mennyiségű cucc, amit csak reinkarnációk hosszú sora alatt fogok tudni végigolvasni…

 2. Calibre. Ez nem magazin, hanem egy ereader kezelő progi, ismeri a Kindle 1,2,DX-et is, több formátumból* tud oda-vissza konvertálni, illetve online forrásokból is képes epubot csinálni, és a librarydat fel tudod vele rakni a kindle-re. Van wines és linuxos változata is (utóbbi repositoryban). Mindezt ingyen. http://calibre-ebook.com/

  *Olvas: CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, TCR, TXT

  Ír: EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, PDB, PML, RB, PDF, TCR, TXT

 3. nnnna végre, már nagyon vártam egy ilyen kelt-ajánlót forrásokból, tízpontos, grat!! amióta e-olvasok azóta egyébként teljesen meg vagyok zavarodva “mit is olvassak…?” alapon, hiányoznak az e-könyvekhez a fülszövegek, könyvhátuljak, rövid csatolt ajánlók, meták amik segítenék a választást.

 4. Gratula.

  Én viszont, amíg kedvenc közkönyvtáramban, a Demonoidon, az epubot preferálják, kitartok. Még egy darabig.

Comments are closed.