Menj reaktort nézni!

A résztvevők kvantummechanikával és viszkozitással, szupravezetéssel és populációdinamikával ismerkedhetnek, de foglalkozhatnak funkcionális nanorészecskékkel és ballonszondákkal is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet oktatólaborja, és az érdeklődők közelről láthatnak egy mini atomreaktort.

A Kutatók Éjszakájáig még több mint kilencet kell aludni, azért szólok ilyen hamar, mert a reaktormegnézős program mindig napokkal hamarabb be szokott telni. Szóval ha érdekel egy kicsi - tényleg az, három emelet össze-vissza - viszont működő reaktor negyed óra sétára a Kálvintól, akkor most jelentkezz.

Az oktatóreaktor valami egészen különleges. Egy darabka hetvenes évek tipográfiája, brillantinnal hátranyalt hajú figurával a vécéajtón; egy darabka nyolcvanas évek műszerszekrényei, Letraset-szerű betűvel felírva rá, hogy mit csinál, és alatta-mögötte ott a huszadik század mágiája, az atomenergia. Ez még akkor is varázsos, ha a reaktor nem megy heti 168 órát, és nem miatta világítanak Buda és Pest lámpái.

(szöveg: MTI)

Update: Mivel megint nincs hely, marad a B-megoldás. Tízesével lehet jelentkezni nem Kutatók Éjszakája napokon látogatni. Több papírozással meg szervezéssel jár, de lehet reaktort nézni, az pedig megéri.

2 Replies to “Menj reaktort nézni!”

Comments are closed.