Modellek

Egy. Azt se hittem, hogy magyar felnőtt filmes oldalnak fogok itt örömködni, de a Kovi-féle 10forint.hu iszonyat érdekes. Nem véletlen, hogy azzal harangozta be, hogy hadüzenet a kalózoknak, levitték a filmek árát annyira, hogy versenyezhessen a torrenttel.

A 10 forint SMS fizetéssel - ami az egyetlen, bárki által igénybe vehető magyar micropayment - működik. Egy darab, 1875 forintba kerülő szöveges üzenetért a felhasználó 190 nap tagságot kap le, ami alatt egy szakajtónyi (kb. 190) filmet tölthet le. Ha osztunk-szorzunk, akkor kijön, hogy filmenként tíz forintra jön ki az ár, épp csak jelképesen, a fizetés gesztusával drágább, mint a kalózkodás. És a fizetés után valószínűleg fix a sáv, a fájlokon nincs DRM, nem akadályozza meg senki a felhasználót, hogy kiírja lemezre, ha el akarná tenni. Pont ugyanazt tudja, mint a warez.

Kettő. Azt írja a Venture Beat, hogy elindul lassan Neal Stephenson ebookos üzlete, a Subutai. Az első megvásárolható elem a The Mongoliad című regény, amit Stephenson, Erik és Greg Bear, Mark Teppo, Nicole Galland, Joseph Brassey és Cooper Moo ír. Minden héten egy fejezet kerül fel, plusz lesznek kiegészítő anyagok, cikkek, az olvasók által (is) írt mongol témájú wiki, kardharcok és a hozzájuk tartozó adatok CSV-ben, amit csak el lehet képzelni. A féléves előfizetés 5.9 dollárba kerül, az egyéves Mongoliad hozzáférés pedig 9.9 dollár.

Érdemes megfigyelni, hogy a cikkben Bornstein, a Subutai feje nem mond olyasmit, hogy a kalózmásolatok rosszabb minőségűek, nincs illatuk, tele vannak szkennelési hibával, vagy hasonló badarságokat. Tudja, hogy van egy ingyenes, kalóz versenytársa - ami valószínűleg olyan gyorsan lesz elérhető, mint az első keményborítós kiadás - és vannak ötletei, mit lehet kínálni, hogy mégis fizessenek az emberek.