Alvósfilm.bat (harmadik rész)

Az XP-ről Windows 7-re váltással egy funkció tűnt el az életemből, amit gyakran használtam: nem tudtam anélkül sleepbe küldeni a gépet parancssorból, hogy ne kellett volna adminisztrátori jogosultságokkal futó parancssort nyitnom. Ez így persze nem tűnik nagy problémának, de valójában ez az “álmos vagyok, beraktam az alvósfilmet, kettőkor kapcsolj ki” parancs. Nincs ennél fontosabb.

Egyszer már megpróbáltam összelegózni egy remek runas-es parancsot erre, ami utólag nem működött. Valamivel később pedig megtanultam, hogy a Start menüből sima enteres futtatás helyett Shift-Ctrl-Enterrel indított dolgok emelt jogosultsággal futnak. Ez már elég jó volt a mindennapi használatra.

Múltkor nekiálltam guglizni, hátha valaki már megoldotta a dolgot, és így bukkantam a sudo.exe és az elevate.exe segédprogramokra, amik az emelt jogszintű parancssor megnyitását veszik ki a történetből. Nem kell álmosan shift-ctrl-t nyomni, csak egy sor parancs kell. Ezt már be lehet tömni egy .bat fájlba is. Az elevate.exét a tisztesség kedvéért felküldtem a Virustotalra is, de ők sem találtak benne kivetnivalót. Szóval most megint el tudom küldeni aludni a gépet egy egyszerű paranccsal:

elevate psshutdown -d -t 2:00