Kinyitott a kalózkönyvtár

“Az univerzum iróniamaximumra törekszik.”

Csütörtökön a Könyvmarketing konferencián Bodó Balázs beszélt arról, hogy “ha rés támad a jogosultak által biztosított kínálat, és a fogyasztók által megjelenített kereslet elvárásai között, akkor ezt a rést - jobb híján - kalózok fogják betölteni.” Illetve arról, hogy a fogyasztók az árral, kínálattal, formátummal egyaránt lehetnek elégedetlenek. (Balázs prezijét erre találjátok, update: Via összefoglalója a konferenciáról.) Az alapok lefektetése mellett az is bemutatta, hogy egy e-könyves másolásvédelmet guglizással együtt is két perc feltörni, és nem kell hozzá semmilyen előképzettség.

Balázs alapelvként hozott állításaira még aznap került remek bizonyítás is. A Piratebay-en felfedeztek egy hétezer szórakoztató irodalmi művel teli torrentet. Az interneten korábban sem volt különösen nagy művészet magyar nyelvű kalózkönyvet találni, de arra még talán nem volt példa, hogy 1, a világ legnagyobb kalózoldalára kerüljön fel ekkora könyvtár, és hogy 2, nyilvános (nem zárt, nem titkos) forrásból lehessen elérni a könyveket.

Bajban lennék, ha legális e-könyvet keresnék ezekből

A listát épp csak átfutva az tűnik fel, hogy megvan az összes olyan klasszikus, amit az ember nosztaligiából beszerez, amit odaad a fiának, fiatalabb rokongyerekeknek. Azaz van Asimov, Tolkien, Herbert, az megjelent Kozmosz Fantasztikus könyvek fele, a Kossuth Scifi sorozat, és persze a rendszerváltás óta kiadottakból van Pratchett, Rowling, Darren Shan.

Ha megnézzük, hogy hány kötet érhető el legálisan az e-könyvesboltokból, akkor tűnik csak fel, milyen hatalmas a kalózkönyvtár. A Txtr.hu körülbelül ötszáz könyve, a Fapadoskönyv nagyjából nyolcszáz címe, az Adamo Books kínálata, vagy a könyvek híján még el se indított Polc.hu mind eltörpül a hétezer bestsellerből álló lista mellett.

Most, hogy az amúgy kísérletezésre remek, papírkönyvre - mivel évek óta nincs a piacon - kockázatot nem jelentő címek elérhetőek, igencsak el kell gondolkoznia a kiadóknak, hogy mit tudnak kínálni az olvasónak.

16 Replies to “Kinyitott a kalózkönyvtár”

 1. THINGOL wrote: remélem az a hét seeder elég lesz ahhoz, hogy le lehessen tölteni

  jelenleg 110 seedert és 95 peert látok. bőven elég.

 2. Bodó bemutatóját ekönyvolvasón láttam linkelve, senki füle botját sem mozdította rá. :)

  Mondjuk én sem, de cserkészbecsületszóra esküszöm, olvastam. :D Le is kaptam utána a disszertációját.

 3. Egen.

  Az is megvolt.

  Időnként rákeresek előadásaira mp3/avi formátumokban, többnyire kevés szerencsével, mert úgy látszik, videózás/hangrögzítés nem menő. :D

  Egy dologban nem értek egyet vele, a graffitit nem tartom olyan nagyra. :D

 4. (Csak a szabad információáramlásra reflektáltam a magam fájóan homályos módján.:))

  Ó, hát ez érdekes lesz… A kerekasztalos ürgék közül ki képviseli a technofóbokat?

 5. Tippre Sándor és Németh Attila. Illetve az alapján, amit Janzertől olvastam, az alapján ő sem az ekönyvben látja a hazai könyvipar elsőszámú problémáját. (Hanem a terjesztői rendszerben.)

 6. Ugyan nem az első számú probléma Janzernél az ebook, de az utolsó tanulmányában nem sok jót ír róla.

Comments are closed.