Kinyitott a kalózkönyvtár

“Az univerzum iróniamaximumra törekszik.”

Csütörtökön a Könyvmarketing konferencián Bodó Balázs beszélt arról, hogy “ha rés támad a jogosultak által biztosított kínálat, és a fogyasztók által megjelenített kereslet elvárásai között, akkor ezt a rést - jobb híján - kalózok fogják betölteni.” Illetve arról, hogy a fogyasztók az árral, kínálattal, formátummal egyaránt lehetnek elégedetlenek. (Balázs prezijét erre találjátok, update: Via összefoglalója a konferenciáról.) Az alapok lefektetése mellett az is bemutatta, hogy egy e-könyves másolásvédelmet guglizással együtt is két perc feltörni, és nem kell hozzá semmilyen előképzettség.

Balázs alapelvként hozott állításaira még aznap került remek bizonyítás is. A Piratebay-en felfedeztek egy hétezer szórakoztató irodalmi művel teli torrentet. Az interneten korábban sem volt különösen nagy művészet magyar nyelvű kalózkönyvet találni, de arra még talán nem volt példa, hogy 1, a világ legnagyobb kalózoldalára kerüljön fel ekkora könyvtár, és hogy 2, nyilvános (nem zárt, nem titkos) forrásból lehessen elérni a könyveket.

Bajban lennék, ha legális e-könyvet keresnék ezekből

A listát épp csak átfutva az tűnik fel, hogy megvan az összes olyan klasszikus, amit az ember nosztaligiából beszerez, amit odaad a fiának, fiatalabb rokongyerekeknek. Azaz van Asimov, Tolkien, Herbert, az megjelent Kozmosz Fantasztikus könyvek fele, a Kossuth Scifi sorozat, és persze a rendszerváltás óta kiadottakból van Pratchett, Rowling, Darren Shan.

Ha megnézzük, hogy hány kötet érhető el legálisan az e-könyvesboltokból, akkor tűnik csak fel, milyen hatalmas a kalózkönyvtár. A Txtr.hu körülbelül ötszáz könyve, a Fapadoskönyv nagyjából nyolcszáz címe, az Adamo Books kínálata, vagy a könyvek híján még el se indított Polc.hu mind eltörpül a hétezer bestsellerből álló lista mellett.

Most, hogy az amúgy kísérletezésre remek, papírkönyvre - mivel évek óta nincs a piacon - kockázatot nem jelentő címek elérhetőek, igencsak el kell gondolkoznia a kiadóknak, hogy mit tudnak kínálni az olvasónak.

16 Replies to “Kinyitott a kalózkönyvtár”

 1. THINGOL wrote: remélem az a hét seeder elég lesz ahhoz, hogy le lehessen tölteni

  jelenleg 110 seedert és 95 peert látok. bőven elég.

 2. Bodó bemutatóját ekönyvolvasón láttam linkelve, senki füle botját sem mozdította rá. :)

  Mondjuk én sem, de cserkészbecsületszóra esküszöm, olvastam. :D Le is kaptam utána a disszertációját.

 3. Egen.

  Az is megvolt.

  Időnként rákeresek előadásaira mp3/avi formátumokban, többnyire kevés szerencsével, mert úgy látszik, videózás/hangrögzítés nem menő. :D

  Egy dologban nem értek egyet vele, a graffitit nem tartom olyan nagyra. :D

 4. Kíváncsi vagyok, mit szól ehhez Szélesi Sándor. Biztosan üdvözli, hogy végre sokan olvashatják az… információit.

 5. (Csak a szabad információáramlásra reflektáltam a magam fájóan homályos módján.:))

  Ó, hát ez érdekes lesz… A kerekasztalos ürgék közül ki képviseli a technofóbokat?

 6. Tippre Sándor és Németh Attila. Illetve az alapján, amit Janzertől olvastam, az alapján ő sem az ekönyvben látja a hazai könyvipar elsőszámú problémáját. (Hanem a terjesztői rendszerben.)

 7. Ugyan nem az első számú probléma Janzernél az ebook, de az utolsó tanulmányában nem sok jót ír róla.

  1. Egy torrentkliensre van szükséged (pl. uTorrent), és azzal kell megnyitni azt a fájlt, ami lejön a Piratebay-ről. Ennél több torrentiskolát nem tartanék.

Comments are closed.