Banánköztársaságokrul

Régen meg akartam ezt kérdezni, csak mindig melós posztnak tűnt, most viszont az Iconic Photos, az egyik legjobb történelmi blog megcsinálta a házim felét. Szóval az érdekelne, mi jut eszetekbe arról, hogy Chiquita?

Ha a banán - lásd a fenti matricamintát - akkor jó nyomon vagytok, de természetesen van egy még pontosabb válasz: banán, és a világ egyik legmocskosabb vállalatának utódja. Nem leszek elfogulatlan.

A történet 1899-ben kezdődik, kicsivel az új évszázad hajnala előtt, amikor is két amerikai gyümölcsforgalmazó egyesült. A névadással nem sokat vacakoltak, tipikus eljárással élve az lett a nevük United Fruit Company. A cég úgy ült rá a latin-amerikai banántermelő országokra, ahogy csak a cyberpunk regények nagyvállalatai szoktak rátelepedni egy-egy gyanútlan államra. Hatalmas földeket birtokolt, övé volt a vasút, a távközlés, és a kényelmes működés - illetve a földek kihasználtságának, és a banántermelés mértékének ellenőrzése miatt - többnyire a kezében volt a kormány is. A berendezkedésnek hála a cégnek nem kellett magyarázkodnia, miért hever parlagon a föld egy része, nem kérték számon, hány napot dolgoznak az emberei egy héten, ráadásul adókedvezményben is részesült.

A banánköztársaságok pechje csupán az volt, hogy az United Fruit gyakorlatát, az embertelen munkakörülményeket és úgy általában az állapotokat úgy igazán balról, szocialista oldalról lehetett bírálni. Illetve, aki bírálta, arra rá lehetett sütni, hogy kommunista, a szovjetek támogatják, aminek hallatán a szabadságot duracellnyuszi módjára őrző CIA gyorsan rendet is csinált. A cég gúnynevet is kapott a latin-amerikaiaktól, úgy hívták, el Pulpo, a polip. Az UFC-t többször próbálták megreformálni a század második felében - a később öngyilkosságot elkövet Eli Black alatt sokat javult a cég - de teljes sikert valószínűleg nem értek el, mert az 1985 óta Chiquitának hívott céget még 2007-ben is érték támadások amiatt, hogy gerillákat pénzel.

És hogy hogy jön ide az Iconic Photos? Legutoljára azt a fotót választotta a szerkesztő, amin Jacobo Arbenz, Guatemala katonai (és persze UFC és CIA segítséggel) megbuktatott elnöke levetkőzik a vámvizsgálathoz mielőtt Mexikóba szökne.

Az Unitedfruit.org régen egészen jó kezdőlap volt az UFC-ről való olvasgatáshoz, de most épp halott. A Wayback Machine-ben szerencsére megvan részben.

(Fotó: Banánszüret)

One Reply to “Banánköztársaságokrul”

Comments are closed.