Hová tűnt Antal József kisregénye?

Update: Az iDeal javított PDF verziója letölthető az SFportalról. A könyvet megvenni pedig erre lehet.

Nem szeretünk dolgokat elveszteni, még akkor sem, ha valójában nem ragaszkodtunk hozzájuk. Ez nem csak a fizikai világ valódi dolgaira igaz, hanem digitális jószágokra is. Amihez egyszer hozzáfértünk, amit nekünk adtak, amit letölthettünk, azt szeretnénk máskor is megkapni. Idén ebből már volt egyszer e-könyves ügy, amikor a MEK-en a jogtulajdonos engedélye nélkül (bővebben lentebb) fent levő Zsoldos Péter regényeket vetette le az SFportal E-book.

A Zsoldos könyvek 1999 és 2004 között kerültek fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba - mondta el akkor Moldován István, MEK könyvtáros. Ebben az öt évben a könyvek közös jogkezelés alá tartoztak, a könyvtár évente leadta az általa szolgáltatott jogvédett művek listáját, kifizette a jogdíjat, az olvasók pedig hozzáfértek például Zsoldos Péter regényeihez. A közös jogkezelés megszűnte után nem törölte azokat a műveket a MEK, amelyekhez nem volt egyedi engedély. A Zsoldos regények csak akkor kerültek le, amikor a Miyazaki Jun, az e-kiadást készítő SFportal E-book vezetője kérte a jogszerűtlenül fent levő e-könyvek törlését. Végül egy könyv és két hangoskönyv maradhatott fent az villanykönyvtárban..

Tegnap este Kleinheincz Csilla hívta fel a figyelmemet arra, hogy ismét eltűnt egy ingyenesen elérhető könyv az internetről. Antal József három regénye vált elérhetővé a sci-fi e-könyv-boltból. Ezek közül az egyik, az iDeal című korábban az XLibris Terra sorozatban is felkerült a netre ingyenesen, PDF formátumban. Csillának az tűnt fel, hogy az iDeal ingyenes letölthetősége megszűnt. A PDF-re linkelő blogbejegyzés eltűnt a Terráról, a Google cache-ben június 14-én még megvan a lap, ma viszont nem érhető el. A Google által elmentett oldalon délelőtt még működött a PDF letöltés is. A könyv levéltelére rákérdeztem Junnál, ám ő sem tudott róla, valószínűleg a szerző döntött úgy, hogy csak a fizetős verziót hagyja meg a regényéből.

Ha a könyvet megnyitjuk - mert vagy délelőtt, vagy korábban beszereztük - egy érdekes passzust találhatunk:

© Antal József
© Borító: Antal József
Az elektronikus kiadás egésze, beleértve a borítót és tipográfiát is a Crative Commons hatálya alá esik

A szöveg ugyan nem szabja meg, hogy melyik Creative Commons licenc alatt volt elérhető a szöveg, de még a legrestriktívebb BY-NC-ND, azaz Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! licenc mellett is elég sok mindent tehetnénk vele. Például azt, hogy iDeal, Antal József regénye.

Amikor Junnak jeleztem, hogy egyrészt a PDF még elérhető, másrészt pedig szerintem bárki kirakhatná a netre a CC licenc miatt, megígérte, hogy az ingyenesen letölthető verzió visszakerül a netre. Sőt, ennél sokkal jobbat mondott, a szöveg javított verzióját fogják közzétenni, amelyben egyrészt szerepelni fog, hogy melyik CC licenc alatt érhető el a regény, másrészt pedig linkelni fog a megvehető e-könyvre.

Eddig a történet. Eddig is hittem abban, hogy egy jól elkészített, tartalomjegyzékkel rendelkező ekönyv akkor is megér párszáz forintot, ha ingyenes forrásból magam is elő tudnám állítani azt. Remélem, hogy az e-olvasóra szánt tartalom és az ingyenes PDF meg tudnak élni egymás mellett.

Disclaimer: az SFportal Meetup szervezője vagyok, dolgozom e-könyves projekten az SFportállal, ám az e-könyv bolt működtetésében nem veszek részt.

5 Replies to “Hová tűnt Antal József kisregénye?”

  1. Hadd legyen kerek a történet! Amikor föltettem a a szöveg pdf változatát a Terrára, komolyan is gondoltam az ingyenességet, és ma is így gondolom. Csakhogy a Terra látogatottsága nem hozta azt a letöltésszámot, amit szerettem volna, és nulla (=0) reakciót, így megkértem Junékat, hogy tegyük fel az SFportál e-bookjai közé - a több ezres látogatottság mégis egy nagyságrenddel többet jelent. Azt viszont nem várhatom el, hogy ingyen dolgozzanak, tároljanak, rontsák a saját bizniszüket, etc. Ennyi. Majd egy évig ingyen letöltelhető volt, vihette, akinek kellett. Mndemellett az a pdf, amit letöltehttek, továbbra is remdelkezésre áll. Mellesleg magam pdf párti vagyok, nem az e-book formátumoké… :-) Nem ebből fogok meggazdagodni. Nem is akarok. Egy dolog számít, hogy minél többen olvassák. És végre valaki mondjon már valamit róla.

    Tony

  2. Kösz a kiegészítést, Tony. Ahogy visszakapom a Kindle-met - térítőleg kölcsön van adva épp - növelni fogom a reakciók számát. :)

    PDF-et nem olvasok, amíg nincs más út. (És akkor most ujjal van mutogatva a tudományos sajtóra például.)

  3. Ja, ha kérhetem: az iDeal nem kisregény, nem is nagyregény, hanem egyszerűen regény.

  4. Én anno elolvastam (pdf-ből gányolt prc-változatban)és tervezem írni is róla, csak nagy a fáziskésésem. Gyorsvéleménynek annyi előzetes, hogy ez az eddigi legjobbb írás, amit a szerzőtől olvastam. :)

Comments are closed.