Van-e szerzői joga egy majomnak?

Közöm nincs a jogtudományhoz, de a héten zajlott, zajlik egy olyan szerzői jogi vita, amit nagyon élvezek. A történet David Slaterrel keződdik, aki profi fotósként Indonézia egy nemzeti parkjában készült majmok fotografálására, amikor az egyik üstökös makákó a kezébe kaparintotta Slater fényképezőgépét. A kamerával játszó a makákónak megtetszett a zár hangja - nem csoda, ilyennek tervezik őket - és tovább nyomkodta a gombot, készített egy halom fényképet.

A sztori természetesen körbejárta a világsajtót, eljutva a TechDirt Mike Masnickjához is. A szerzői jogvédők rugdosásában némi élvezetet találó bloggernek rögtön feltűnt, hogy a közlők szerint a képek Slater képügynökségéhez tartoznak. A vélt hibát - hiszen a fotós az üstökös makákó volt, aki valószínűleg nem adta el a képet - javítandó Masnick megírta (folytatás), hogy miért számítanak szerinte közkincsnek a képek. Az íráshoz pedig természetesen mellékelte a makákó egy fotóját is, ha már szabad.

Az írást DMCA-felszólítás követte, amit Masnick megtagadott. Most épp ott járunk, hogy Slater már arról nyilatkozik, hogy jött az ötlete a majmokkal kapcsolatban. Itt az idő csinálni egy pattogatott kukoricát, ez csak viccesebb lesz.

(Fotó: Dave Pape, ez biztosan public domain)