Minden jó, ha drót a vége

A drótnélküli internet, mobilkommunikáció, mindig nálunk levő, lassan számítógéphez mérhető tudású okostelefonok korában könnyű elfelejteni ahhoz, hogy ehhez a sok csodához iszonyatos mennyiségű kábelre van szükség. Igaz, már nem rézdrótra, hanem optikai gerincre, de ez mindegy is. Lényeg, hogy a levegőégből minél hamarabb letereljük a forgalmat fénykábelre.

Ma a BBC rém rövid, két perces hangfelvétele emlékeztetett erre. A Hibernia Atlantic üzletfejlesztési igazgatóhelyettesé elmondta, hogy a kábelük lefektetése 250-350 millió fontba fog kerülni, és 5 miliszekundumot fog megspórolni. A Hibernia ügyfeleinek adatai tíz százalékkal gyorsabban fogják megtenni a London - New York távolságot. A pénzügyi cégeknek pedig egy miliszekundum is milliárd dollár megtakarítást is jelenthet.

A másik, ami a sztoriban érdekes, hogy az utolsó transzatlanti kábelt bőven a dotkom robbanás közepén fektették le. Azóta úgy elvagyunk vele. Az egyik ilyen kábel, a FLAG, fektetéséről remek esszéisztikus írás is van. A Wired negyedik évfolyamának tizenkettedik számában jelent meg Neal Stephenson hacker turistáskodó cikke, a Mother Earth Mother Board. Valószínűleg máig az egyik legizgalmasabb dolog, amit telekommunikációs infrastuktúráról írtak.