Az a baj, hogy 2 meg az, hogy 6

Van az a klasszikus rendőrvicc, hogy egy összeszokott örs rendőrei nem mondják már végig a vicceket, csak a sorszámát, és nevet mindenki. Onnan ugrott be, hogy pont ilyen érzés e-könyves vitákat olvasni.

Mindegyik hajlamos az árazás kérdései felé csúszni, ahol elhangzik, hogy (1) de hát olcsóbbnak kell lennie, mert nem kell hozzá papír (2) nincs terjesztés, tehát olcsóbb kell legyen a könyv (3) a szerzők adjanak ki magánkiadást, és akkor övék a teljes pénz (4) és amúgyis valaki mecénás támogassa meg a kultúrát. Ha nem ez történik, akkor bele lehet csúszni még a (5) a kiadók félnek a kalózoktól ezért (6) a vásárlók nem találnak legális ekönyvet és emiatt (7) valóban kalózkodnak, mert csak a feketepiac szolgálja ki őket körökbe. Esetleg van még az örökérvényű (8) a jogtulajdonos DRM-et szeretne, (9) a vásárló tulajdonolni szeretné a könyvet, és (10) amúgyis, az e-könyvnek nincs illata gondolatkör.

A fenti pontok nem mindegyike nettó marhaság persze. Az e-könyv például lehetne olcsóbb is, csak ki kellene hozzá dolgozni azt a modellt, amivel emellett kifizeti a szöveggondozást, szerkesztést, formázást és így tovább. Iszonyatosan erodálóak ezek az ismert pályák. Nektek nincs néha elegetek?

12 Replies to “Az a baj, hogy 2 meg az, hogy 6”

 1. De igen. Fizetnék egy mx. két oldalas (DRM-mentes ;)) szájbarágóért, amit ilyen esetekben ki lehet osztani a vitába újonnan érkezetteknek.

 2. Szeretnek tovabba nem fos szerkesztesu e-konyveket (helyesirasi hibak, tartalomjegyzek hianya fizetos ekonyvben), szeretnek nem artifactos jpeg kepeket a szak e-konyvekben, es nem szeretem amikor a szines konyv feketefeher e-konyvkent jelenik meg.

  Az arakkal nekem speciel nincs bajom, amig nem kell megvarnom vele a postast, meg nem szallitjak semerre, megfelel kb. a papirkonyv-arazas.

 3. Aadaam, a problémák valóban kifejezetten ekönyv-specifikusak :) Én sem láttam még sosenem tipót, szar/pixeles illusztrációt, színhibás képet, begyűrt papírra nyomott szöveget, ívduplázást, első nyitásra széteső kötést…

  És ha havi 5-10 könyvet olvasol, akkor már az ára sem annyira mindegy. Legalábbis nekem, csórónak.

  (A szerző papírkönyv-buzi, de most kénytelen volt ördögügyvédelni.)

 4. @Dani:

  Ha havi 5-10 könyvet olvasol, akkor körülbelül pont ugyanott vagy pénzben. Ha figyeled az akciókat, beválogatsz pár ingyenes könyvet a listába - mindig a tök jó Warbreakert szoktam példának hozni - akkor valamivel jobban jössz ki.

  Zárójel: esetemben meg egészen biztosan pozitív a mérleg, és még melengeti is a szívem, hogy nem fizetek szállítási költségeket.

 5. @Aadaam:

  Nem mondva, hogy amúgy nem természetesek az igényeid, de megkerested valaha a kiadót a panaszoddal? Érdekes lenne tudni, hogy mit mondanak ezekre.

 6. Ádám, havi 5-10 magyar könyvet :)

  De pont hogy az elektronikus könyvek mellett szóltaltam fel, havi 5-10 könyv 15-30(-50) ezer forint, ilyen árak mellett naná, hogy elektronikusan fogom venni - ha nem papír áron adják.

 7. Nagyjából ugyanazokkal az árakkal számolhatsz a magyar és az idegennyelvű könyvnél. A tegnap befejezett ajándékkönyvem hátuljára 4000 forint volt írva, előtte volt egy 13,6 dolláros e-könyv, azelőtt egy ingyenes, megintcsak e-kiadvány, a mostani Akunyint viszont akcióba’ vettem, ezért nem 2900 volt, csak 2000 körül.

  Viszont azt a fajta lényegesen olcsóbb e-könyv árat, amit el szoktak várni - legyen 500 meg 1000 forint - nem hiszem, hogy lehet tartani. Nagyrészt ugyanazokat a drága munkafázisokat kell megfizetni akár papír, akár digitális kiadvány lesz a vége. Persze olcsóbb tud lenni, meg kényelmesebb, de nem értünk még el oda, hogy egy sör árából több kötetet veszel meg.

 8. Én már akkor is magamhoz nyúlnék, ha átlagra kijönne az egysör könyvtár, de ez reménytelen. Bizony mondom néked.

  Nem azt várom, hogy irreálisan alacsony legyen az ár, de józanabb lehetne. Pl. Radnóti/Petőfi/Arany stb. kiadások, amelyeknél kb. csak a tördelő és az anyag kerül pénzbe, miért vannak messze a középkategóriában?

 9. 11-es pontnak neveznem az “ekonyvet konnyu/olcso kiadni, igy (hamarosan) elarasztja a piacot boldog-boldogtalan amator/szerkesztetlen/etc regenye sajat/gagyi e-kiado/egyeb kiadasban, jaj mi lesz a minosegi regenyekkel jaj” c. ervet, egyre tobbszor hallom ezt is.

Comments are closed.