Hogyan dobjunk ki egy könyvespolcot

Legyen nyoma, ha már egyszer hülye voltam. Az a tételmondat, hogy:

Az a neten tárolt mappa, amihez mások is hozzáférnek, nem számítandó backupnak. Az csak egy megosztás.

Történt ugyanis, hogy megosztottam pár emberrel az e-könyvtáramat Dropboxon. Jellemzően azokkal, akik amúgy is besétálnak néha hozzám, és rájuk tukmálok könyveket. Ma arról értesített a Dropbox kliens, hogy épp törölnek pár ezer fájlt a tárhelyemről. Valakinek valószínűleg helyre volt szüksége az online tárhelyén, és így csinált helyet. A probléma csak az volt, hogy mindenkinél törölt, nem csak magánál.

A törölt fájlokat természetesen vissza lehetett vonni. Illetve megvolt a könyvespolc egy rendes, nem megosztott S3-as mentésben. Felkelni viszont felkeltett, hogy öt percen keresztül néztem, ahogy eltűnnek a fájljaim.

Az ekönyvek biztonsági mentésénél egyébként arra jutottam, hogy a legegyszerűbb nem bízni senkiben. Egyes szolgáltatások (Amazon, Kobo, SFPortal Ebook, B&N, Baenék) hagyják letölteni többször a megvásárolt tartalmakat, mások (Agave, ilyen-olyan kisboltok) nem feltétlenül. A megoldás saját kézbe venni az archiválást, DRM mentesíteni és elrakni a könyveket.

3 Replies to “Hogyan dobjunk ki egy könyvespolcot”

  1. ez mondjuk nem feltétlen a te hibád. egyrészt el lehet hagyni megosztott mappát, ha az embernek nem a dropboxáról hiányzik a hely, hanem a gépéről akkor van selective sync, illetve jogos felvetés, hogy a Dropbox implementálhatná a read only opciót, mikor megosztok valakivel egy mappát. Mi jegyzetek megosztására és kidolgozására használjuk, az egyik leghasznosabb eszköz amit eddig egyetemi éveim alatt használtam :)

  2. Jó, igazán akkor ostoroznám magam, ha nem lett volna egy S3 backup meg visszavonható törlés. De ettől még a tapasztalat tapasztalat. :)

    Jegyzetekre amúgy nem egyszerűbb pár megosztott doksit használni?

Comments are closed.