Nukleáris kő-papír-olló

- Tud sakkozni?
- Ó, hogyne. Bár tíz játszmából nyolcszor megverem magam.
- És a maradék kettőben?
- Akkor többnyire én győzök

Közép-afrikai zsoldosvezér, szovjet katonai tanácsadó, öltönyös CIA felforgatóember lehet a játékos a Fail deadly nevű ingyenes, egy délutános videojátékban. Esetleg Mefisztó, Lucifer, vagy Nick Cage a fegyverkereskedős filmjében. A lényeg, hogy a harmadik fél, akinek az a célja, hogy egy se maradjon.

A szabályok rendkívül egyszerűek, pont mint a kő-papír-ollóban. A tank gyorsan kilövi a gyalogost, a gyalogos játszi könnyedséggel pusztítja el a helikoptert, a helikopter kivégzi a tankot. A Fail-deadlyt az teszi izgalmas játékká, hogy a három alap egységen túl bónuszokat is ki kell szórni a harcoló felek közt, illetve van egy mozgásképrelen dzsóker egység, a géppuskafészek.

Veszíteni egyféleképpen lehet: a játékos elnézi az egyensúlyt, túlzottan megerősíti az egyik oldalr, és végignézi, ahogy azok ledarálják a másik küzdő felet. A katonák mozgásába nincs beleszólása, a következő lerakható gyárat vagy bónuszt nem befolyásolja, nagyon nehéz megmenteni egy ilyen szituációt. Nyerni is egy mód van: addig kell csavarni a lángot, hogy a két nemzet vezetői jó ötletnek tartsák a nukleáris arzenál bevetését. Ha ez megvolt, harminc másodpercet kell kibírni a seregeknek és vége a világnak.

A játék azoknak való, akik lélekben mindig is katangai zsoldosvezérek - eleget emlegettem mostanában a belgákat? - voltak egy kicsit. Semmi sem drága, hogy a konfliktus tovább működjön.

(Via Rock paper shotgun, a linket asszem Balázsnak köszönöm.)