Anekdotikus hackertámadás

Hackertámadásnak esett áldozatául az Egyesült Államok Illinois államának egyik vízszolgáltatója tavaly ősszel. Az interneten keresztül egy oroszországi számítógépről hatoltak be a cég informatikai rendszerébe, és egy szivattyút tönkre is tettek. Ha a hír igaz, ez az első eset, hogy amerikai ipari létesítmény működését külföldi hackerek képesek voltak fizikailag is befolyásolni.

(NOL: Megbéníthatná az országot egy hacker)

és

Except, it turns out, it wasn’t. Within a week of the report’s release, DHS bluntly contradicted the memo, saying that it could find no evidence that a hack occurred. In truth, the water pump simply burned out, as pumps are wont to do, and a government-funded intelligence center incorrectly linked the failure to an internet connection from a Russian IP address months earlier.

(Wired: Comedy of Errors Led to False ‘Water-Pump Hack’ Report)

Amúgy nem hülyeség, amit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mond, és afelől sincs kétségem afelől, hogy az ipar nem fog őszintén mosolyogni az ötleteik hallatán. Nekünk viszont jut mosolyognivaló, hogy ezt a szép gondolatot sikerült az elmúlt év legnagyobb szekuriti blamáját apropóul használva felvezetni.