Képregényolvasás Win8-on

Pár estével korábban azzal a Twitter üzenettel mentem aludni, hogy “win8 tableten képregényt olvasni olyan mint reszelővel rejszolni”. Volt akiket megleptem a közléssel, gyanítom ők nem látták a Ford Fairlane-t, vagy nem próbáltak képregényt megnyitni Win 8-as tableten.

A feladat egyébként nem megoldhatatlan, csak jó helyen kell keresni a programot. Első körben a klasszikus windowsos képregénynézegetők esnek ki. Sem a CdisplayEx, sem a ComicRack nincs igazából felkészítve arra, hogy érintőképernyőn, egér és billentyűzet nélkül használja őket az ember. Az utóbbi fórumán van is egy hosszas szál arról, hogy a Win 8 miért nem jó, és hogy a ComicRack androidos portját kell tableten használni. Ami csak azért nem megoldás, mert nálam egy Win 8-as gép van.

Logikus lenne képregényolvasót keresni a Windows Marketplace-n, de az sajnos töküres. Egyedül a Comixology appja van, de az egy bolttal egybeépített nézegető, nekem pedig .cbr és .cbz olvasó kellett volna.

A megoldás egészen váratlan módon a legkisebb windowsos PDF-olvasó felől érkezett. A Krzysztof Kowalczyk által fejlesztett Sumatra PDF megtanult mobit, epubot és cbrt is kezelni amíg nem figyeltem oda. Ráadásul képes folyamatosan végiggörgethető “tekercsként” megjeleníteni a lapokat, és még a sima egyujjas görgetést is érzékeli. A megnyitás ikonja ugyan kicsi, látszik, hogy egeres navigációra tervezték, de arra füzetenként csak egyszer van szükség.

Üröm az örömben, hogy ez a megoldás csak teljesértékű Win 8-on működik. Windows RT-s tabletre jelenleg nincs képregényolvasó app.