Számok

Annyira egyszerű lenne idecitálni a klasszikus, Churchillnek tulajdonított statisztikás mondást, hogy már szinte nem is vicces. Nézzünk inkább számokat a Miskolcot izgalomban tartó, a volt gimnáziumomat közelről érintő botrányból.

A Köznevelés oktatási szaklap értékelése szerint az ország 355 gimnáziumából 36 érdemelt legutóbb kiváló minősítést, ebben a rangsorban pedig a Földes Ferenc Gimnázium a 11. helyet foglalja el. (Hvg)

Ez eddig tiszta sor, de van egy másik adatsor is, ami egészen mást mond.

A Köznevelés oktatási szaklap, amely az előző tanév közben készítette a listát, minden évben három szempont alapján állítja össze a rangsort: a nyelvvizsgát szerző diákok száma, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) elért eredmények, illetve a középszintű érettségin elért átlagpontszám alapján értékeli az intézményeket. A vizsgált 355 gimnázium közül a tanulmány készítői 36-ot minősítettek kiválónak, 54-et jónak és 178-at közepesnek. ([origo])

A listástul mindenhol megjelent adatsor szerint azonban Földes messze nem tizenegyedik a listán. Hanem a huszonnyolcadik. Aki nem hiszi, járjon utána. Hogy a helyzet még jobb legyen, van egy másik lista is, amelyet a Quattrocento kiadó publikál.

A sorrend felállításakor a különböző szempontokat más-más mértékben vették figyelembe. A tanulmányi eredményeket 80 százalékban, a tanulmányi szolgáltatásokat (például a tehetséggondozó foglalkozások száma, a termek felszereltsége, egy diákra jutó könyvtári könyvek száma) 12 százalékban, végül az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokat (megközelíthetőség, sportolási és ruhatárolási lehetőségek, szabadon használható számítógépek száma) 8 százalékban. (Eduline))

Ezen a listán a Földes valóban tizedik, ha csak a vidéki gimnáziumokat nézzük. És a Herman ezen a listán is az ötödik, szintén a vidéki gimnáziumok között.

Ezek után nehéz komolyan venni bárkinek is a számait Földes igazgatócseréje körül kialakult valóban mocskos vitában. Hasonlóan rosszízűvé válik az arra való utalgatás, hogy a Földes lenne Az iskola a városban. Akár a Köznevelésnek hiszünk, akár a Quattrocento listájának, a számok nem ezt mutatják. Sőt a 2011 decemberében a Köznevelésben megjelent listára reflektál is Veres Pál, a városvezetés által leváltani kívánt igazgató.

Szóval szar van a palacsintában. És ha a bizonyítékként citált számokat nézzük, egyáltalán nem világos, hogy ki mennyit kent oda belőle.

Disclaimer: annyiféle módon vagyok érintett, számolni is nehéz. A Földesben végeztem, apám is ott végzett, az öcsém is, unokaöcséim közül többen, sőt van, aki most is az iskola diákja. Anyám pedig a Hermanban tanít, ami vagy nem helyszíne a város elitképzésének, vagy a legjobb gimnáziuma, attól függ milyen számokat hiszünk el.

One Reply to “Számok”

Comments are closed.