Üstökénél megragadva a múltat

Pirospontért ki tudja mi az az üstök?

A pontot az írja be, aki a frizurát mondta a monitornak. Csillag meg annak jár, aki felemlegette hozzá, hogy könnyűlovas divat meg kozákok. A Varróház - jé, van ilyen? - magazinja a következőképpen foglalja össze:

Ami a hajviseletet illeti [a XVI-XVII. században] továbbra is tartott a lengyeles divat, csakhogy a fejtetőn és elöl a homlokba lógó üstököt hagytak. A század végén már török módra az üstök körül leborotválták a hajat.

Ennyi alapján már el lehet képzelni, hogy hogyan néz ki. Meg azt is, hogy mennyire meglepődtem, amikor nyáron a Kaláka fesztiválon egy üstökös ember ment fel a színpadra, közölve, hogy mindenről Jankovics Marcell tehet, ő rajzolt neki üstököt a lemezének a borítójára, és ha már. Ezek után pedig históriás énekek következtek. Wathay Ferenc daloskönyvéből, a mohácsi csata utánról, a 48-49-es szabadságharc leverése utánról. A dalok között pedig magyarázat arról, hogy Balassa az bizony Balassa, hogy szegény Wathay a végére csak megtanult igazán jó verset írni, más dolga se lévén a Héttoronyban meg a Csonkatoronyban.

Tényleg csak az van hátra, hogy berakjak ide két, szélzajtól nem teljesen mentes felvételt a koncertről.

Mohács, Mohács (népköltés) [audio:katai_zoltan_mohacs_mohacs_2012.MP3]

Balassi Bálint: Áldj meg minket Úristen (meg egy kicsi a Blogosław nas nasz Panie-ből) [audio:katai_balassi_harminckettodik_2012.MP3]

One Reply to “Üstökénél megragadva a múltat”

Comments are closed.