Húzódozó többség

Megöregedtünk. Esetleg felnőttünk. Mindenki válassza ki magának azt, amelyik jobban tetszik. A lényeg, hogy már nem vagyunk tinik, megjön a hónap elején a fizetés, van pénz a hobbijainkra. A világ a mi képünkre alakul.

Ha lebontjuk, akkor ez úgy néz ki, hogy a New York Times bestseller listáján nem csak vendég a sci-fi és a fantasy, hanem rendszeres szereplő. Bőven készülnek a sorozatok és a mozifilmek is mind a szokványos szubkulturális témákról, mind a szubkultúrákról magukról. Ha ez nem elég, ide lehet keverni a képregényfilmeket. Ha az sem, akkor azt, hogy a játékok formanyelve mindenkinek ismerős. Nem kell lábjegyzetelni, hogy milyen pénzérmék peregnek, amikor Scott Pilgrim kiüt egy gonosz exet. Hab a süti tetejére, hogy a videojáték is felnőtt, bevételek tekintetében mindenképp.

A felsorolás azért jött ki belőlem, mert a héten túl gyakran találkoztam szembe a geek pride jelenséggel. Ami pont annyira visszatetsző, mint amikor a gay pride kapcsán felmerül - mert mindig felmerül - hogy kéne heteroszexuális felvonulás. Úgy érzem, hogy a szubkultúráknak lassan szembesülniük kell azzal, hogy ők a mainstream.

Tartósan nem lehet úgy kisebbségnek érezni magunkat, ha a mi úgynevezett hőseinkkel van tele a sajtó. A tavalyi Bossúállók filmet az első két hétvégén 113 ezren nézték meg Magyarországon. A Game of Thrones-ról beszél a fél ország. Na jó ez így túlzás, de tán már anyám is tudja, hogy mi az. Lassan tisztába kell kerülni magunkkal. Mit akarunk?

5 Replies to “Húzódozó többség”

  1. Igen, valahogy az életérzések lemaradnak a valóságtól. Már a pszichós könyvemnél is a fejezetek elején a Galaxis útikalauzból vannak részletek. :)

  2. ajaj, lassan már érik egy “mi lesz velünk, szegény ‘80-as évek nemzedékével” tanulmány ;D

  3. Érik? Már talán magyarul is lehet cikkeket találni arról, hogy milyenek vagyunk mink. :) De az legalább eltér országonként, régiónként. Ellenben a geek pride meg világszintű, azért tartom kínosnak.

  4. Ugyan, kár ezzel foglalkozni. Én azt látom, hogy aki a geek pridera döngeti a mellét, az nem tudja, hogy a The Big Bang Theoryban butaságokat mondanak az egész marvel univerzumról, hogy soha nem raktak össze egy darab számítógépet, hogy nem írtak egy sor kódot, hogy nem volt soha a kezükben forrasztópáka, hogy nem tudnak egy rendes csomót megkötni, úgy gondolják, hogy a dobókocka hat oldalú, ésatöbbi.

    És ha társaságban ezek előkerülnek, úgyis mindenki csak néz nagy szemekkel, hogy “te miről beszélsz, egy szavadat nem értem”. Rosszabb esetben másról sem szól az este, mint az ilyen wannabeket kijavítgatni.

Comments are closed.