Lesz is abban transzformátor, generátor

Budapest legnagyobb titka az, hogy a város egy része el van rejtve szemmagasság felé. Csak az él igazán ott, aki felemeli a fejét és nem átall bámészkodni. Ebben persze benne van az is, hogy a járt utak - megszokott oroszlánok - után turistává kell vedleni. Vagy flaneurré, ha felvágósabb szót keresünk.

elektro_b-3

Múltkor például egy kapcsolási rajzot, de legalábbis egy berendezés vázát találtam meg az Eötvös utca egyik házán, a frízek között. A házat Marton Ákos építész tervezte, 1905-ben húzták fel. Az érdekességet a fríz motívumai jelentik: voltmérő, generátor, transzformátor, telefonközpont, csengő. Kapcsolási rajznak talán vad nevezni, de az egészen biztos, hogy egy területről származó tárgyak.

elektro_b-2

Az építész nevére és az építés időpontjára keresve nem nagyon találtam forrást. A házszám - Eötvös utca 38 - sem segít. A szecesszio.com egyszerű lakóháznak nevezi az épületet. Az egyetlen érdekes nyom az Ipernity képmegosztón található, ahol egy fotó alatt az szerepel képaláírásként, hogy az épület Magyar Elektrotechnikai Egyesület egykori épülete.

elektro_b-1

Így már helyükre kerülnek a kirakós darabkái. A részletek persze hiányoznak, valószínűleg az 1908 óta kiadott Elektrotechnika pár cikke foglalkozik vele, hiszen egy ideig itt volt a kiadóhivatal is. Van is tippem, kihez kell fordulni.