Haszontalan, szép, régi tárgyak nyomában

Körülbelül egy hete bulvárműsorokat nézek Tony Soprano kedvenc csatornájáról, a History Channelről. A Storage Wars-szal kezdtem, amit még otthon csíptem el a tévében először, és talán nem is historys. Aztán jött a Pawn Stars, Counting Cars és a többi hasonló.

Körülbelül lehet követni, ahogy az egyes évadok, az azonos ötletre épülő műsorok hogyan válnak egyre realitisebbé. Az első még elvolt kimutatott ellentétekkel, kisded beszólogatással, licitálással, a sokadikba már kellett a lökdösődés is. Az aukció vezetője lassan bíróvá és óvóbácsivá vált. Szerencsére nem emiatt izgalmas a vatera realiti.

lakat-0341
Számzáras régi lakat, kinek ne kéne ilyen?

Onnan érdemes megközelíteni szerintem, hogy ezek a műsorok a tűnt korok tárgykultúrájával keresik a kapcsolatot. Nagyon gyorsan lebontják a ‘régi tehát értékes’ megfelelést. Ezek az epizódok talán a legviccesebbek, mert közben szembesülünk azzal, hogy vannak régi New York-i taxiórákat meg horgászcsalikat gyűjtő emberek. Csak éppen tíz-húsz dolláros értékekkel van tele a vitrinjük, ebből nehéz meggazdagodni.

Sofőr kerestetik
A retró lemezjátékoknak például itthon is van piaca

A tárgyak többsége viszont rejtőző, felbecsülendő drágaság. Egy részük fegyver, más részük americana, a maradék viszont olyasmi, aminek gyermekként lehet örülni. Flipperasztal, BMW Isetta kisautó, ősnyomtatványok vagy éppen a révkalauz hívására szolgáló mozsárágyú. Pár száz éves működő eszközök, amik egyben az egy-két-öt év alatt elkopó mai csúcstechológia antitéziseiként is szolgálnak. Ráadásul, mivel gyűjtői darabok, nem kell rajtuk számonkérni a hasznosságot. A műsorok egyszerre adnak száz százalékos hamis nosztalgia élményt, apró információkat és a vaterázás érzetét. Nem nehéz előttük ragadni.

Na jó, lehet ezt kicsit túlgondoltam, de nézzetek meg egyet.

(Ja igen, a fotók sajátok, egyszerűbb volt, mint betolni egy YouTube embedet.)

2 Replies to “Haszontalan, szép, régi tárgyak nyomában”

  1. Arra emlékszel, hogy ennek a holdjáró tetején ott középen levegő jött ki és valami kis labda pörgött? Tavasszal volt a KözlekMúzeumban retro játék kiállítás. Eljutottál oda? A műsorokból nem sokat láttam szerencsére TV hiányában, de bőven elég volt. Érdekes cuccok voltak benne, de a körítés… Olyan is volt, ami antik lő fegyver kereskedőkről volt szó. Azok tényleg megszállottak.

  2. Sose volt ilyen holdjáróm. Sőt, a felállós rakéta is kimaradt valahogy.

    A Közlekbe nem, viszont tudok egy nagyon érdekes antikvárium és játékboltot a Wesselényi egyik sarkán, az tele van ilyenekkel. Valamelyik hétvégén meg kéne néznünk. Meg az ecserit is, ezer éve nem voltam ott.

Comments are closed.