Megfogta a kezem a Firefox

firefox

Kontraproduktív, ha egy RSS-olvasóban nem jelennek meg a tartalmak. Mivel a választott Google Reader pótlékomból, a Newsblurből pár napja eltűntek a videók, nyomozni kezdtem. Elsőre gyanús volt a favicon helyén lévő pajzs logó, amiről kiderült, hogy egy istenverte alert. Onnan már könnyű volt eljutni a Firefox 23 új funkciójához, a vegyes tartalom (mixed content) blokkolásához. Röviden ez annyit tud, hogy a https-en betöltött oldalaknál tiltja a nem biztonságos elemeket. Például a biztonságos RSS-olvasóból a videóembedeket.

A problémára két és fél megoldás van. Kezdjük a féllel, el lehet menni vitatkozni a Bugzillára arról, hogy kéne ehhez a funkcióhoz egy fehérlista, mert az emberek nem akarják naponta többször engedélyezni a New York Times oldalán a videókat. Ez remek szórakozás, embereknek elveik és világnézetük ven, mindig nagy poén ilyen vitába belemászni. Aki csak olvasni akar, az vagy kikapcsolja a teljes mixed content blockingot, ami az about:config oldalon a következő néven található: security.mixed_content.block_active_content. Ez gyakorlatilag nem megoldás, az ember magát lövi lábon.

A harmadik lehetőség, és én ezt választottam, hogy az egy darab igazán fontos, vegyes tartalmat mutató oldalon kikapcsoltam a https-t. Ez sincs összhangban a Firefox fejlesztők elképzelésével - ami alapvetően jószándékúnak tűnik, csak rohadtul átgondolatlan -, sőt a sajátjaimmal sem, viszont talán így veszítek a legkevesebbet

Ez az a Firefox verzió amúgy, amiből kiölték a <blink> funkciót is.
Update: ezek után meg kell nézni, hogy <marquee> van-e még.

7 Replies to “Megfogta a kezem a Firefox”

 1. Az lenne jo, ha az ilyen szabalyokat meg lehetne osztani. Regota vagyok olyanra, mint az adblock listak, csak mondjuk cookie block whitelist, vagy pont ilyen http/https block whitelist. Ha kozossegileg karban tartott lista lenne, az valoszinu lefedne (a nemzetkozi tartalmak) 80-90 %-at, es azokra elore definialt blockolo szabalyok lennenek.

 2. Szeretnék egy Keep Blocking feliratú pólót. Felőlem diszkógömb is lehet rajta.

 3. @EE

  Attól tartok, hogy attól félnek, hogy a felhasználók többsége számára túl bonyolult lenne a fehérlistázás. Amiben még az is lehet, hogy igazuk van. A megosztás izgalmas lenne, mert adna egy kör közösségi debugolást a funkcióhoz, de sok szűrőszabály közé nem nehéz rosszindulatúakat felvenni.

 4. Ami nekem legjobban fáj, hogy a címsorba beírt keresés és a keresősávba (ctrl+k) beírt keresés már nem lehet különböző. Amit a keresősávban beállítottam keresőmotornak, az keres mindkét helyen. Eddig címsor=gugli, keresősáv=wiki volt. Most oblák.

 5. @Lister

  Erre van egy tök jó megoldásom, az a baj csak vele, hogy egy kicsit több, mint amit akarsz. A Yubnub nevű kereső (ha az eredeti szívózik, akkor van egy stabil magyar tükre a yubnub.ktamas.com-on, amit Ktamás barátom üzemeltet) gyakorlatilag a web parancssora. Én ezt raktam be a keresőmezőbe és a címsorba is. A keresés első tagja egy parancsszó és az határozza meg, hogy miben keresel. Én többnire a wa (wolfram alpha), wp (angol wiki), wphu (magyar wiki), g (google), ghu (magyar google), gim (google images) és origo (origo :)) keresőszavakat használom. Az utóbbit akkor, ha ki akarom deríteni, hogy korábban írunk-e már valamiről, de van millió másik.

 6. @Szedlák Ádám

  Köszi, majd ránézek. Rá is keresek, hogy mégis miért kellett ez a featúra a Mozillának, amikor teljesen jó volt az eredeti felállás. :D

  1. Megkésett válasz, de az a logika mögötte, hogy baromira sok olyan cucc volt, ami elkötötte a keresőmezőt, vagy a címmezőt. Nagy hirtelen a Babylon Search ugrik be, de van tucatnyi másik is. A kettő összekötésével van egy felület, ahol egyszerűen szabályozható, hol keres a címsor. Nem ideális megoldás, de értem, miért választották ezt. (Illetve érdekel, hogy a nyitólapot elkötő oldalak ellen mit csinálnak.)

Comments are closed.